Wytrawne muffinki z żółtym serem - przekąska na piknik

2021-03-31
wytrawne-muffinki-z-zoltym-serem.jpg
Autor: MSM Mońki Muffinki z serem to smaczna, pożywna przekąska dla dzieci i dorosłych
łatwy
40 min
4

Piknik pełen zabaw i pysznego kolorowego jedzenia to świetny sposób na miłe spędzenie czasu w gronie rodziny czy znajomych. Podpowiadamy, jak przyrządzić zdrowe piknikowe przekąski - muffinki z żółtym serem. Zachwycą nie tylko dzieci, lecz także dorosłych!

 

Rodzinny piknik można zorganizować z dowolnej okazji - słonecznego weekendu, letniego urlopu, Dnia Dziecka czy innego święta. Można podzielić się obowiązkami z dziećmi, które będą zachwycone zabawą w większym gronie. Po aktywnie spędzonym czasie na świeżym powietrzu maluchy szybko poczują się głodne. Uważajmy na słone przekąski, takie jak chipsy czy paluszki, ograniczmy też słodycze. Piknikowe jedzenie może być zdrowe, kolorowe i pyszne!

- Nawyki żywieniowe z dzieciństwa przekładają się na całe dorosłe życie. Warto o tym pamiętać, przygotowując potrawy dla naszych pociech. Niezwykle ważne są oczywiście warzywa i owoce, jednak nie można zapomnieć o produktach, które dodadzą dzieciom energii oraz dostarczą wielu niezbędnych do prawidłowego rozwoju pierwiastków. Doskonały jest żółty ser, który zawiera bardzo dużo wapnia. Jest on nie tylko ważnym budulcem kości i zębów, ale wspomaga też prawidłowe krzepnięcie krwi, pracę mięśni i układu nerwowego - mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

Proponujemy prosty przepis na piknikowe przekąski - muffinki z żółtym serem. Dzieci zjedzą je z wielkim apetytem, a rodzice mogą mieć pewność, że ich pociechy odżywiają się zdrowo. Żółty ser zawiera bowiem bardzo dużo wapnia, który jest ważnym budulcem kości i zębów.

 

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka startego żółtego sera Podlaskiego 
  • 1 średnia starta na cienkich oczkach marchewka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • ½ szklanki mleka
  • spora szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W jednej misce połączyć suche, a w drugiej mokre składniki. Następnie mokre składniki wlać do suchych i mieszać na dość gładką masę. Do ciasta dodać żółty ser i marchewkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do foremek. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 st.