Wyborne klopsiki w marynacie z octu piwnego
2022-05-29
łatwy
15 min
4
Jeśli zostały nam z obiadu klopsiki, możemy je zamarynować i przechowywać w lodówce, nawet do dwóch miesięcy. To świetna przekąska, którą zachwycicie gości, a co najważniejsze – sposób na wykorzystanie resztek obiadu i podanie ich w innej odsłonie.
Nie bez znaczenia jest tu jeden składni: ocet piwny – regionalny produkt województwa kujawsko-pomorskiego. Nie ma tak ostrego octowego posmaku, za to świetnie pasuje do mięs. Oczywiście, jeśli nie dysponujemy octem piwnym, możemy użyć spirytusowy, winny czy balsamiczny.
SKŁADNIKI
- klopsy
- cebula
- zalewa:
- woda i ocet piwny w proporcji 2:1
- łyżeczka cukru
- przyprawy: 2 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe, goździk, łyżeczka gorczycy, 3 ziarna pieprzu czarnego, szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Klopsiki umieszczamy w dużym słoju (tak by móc później go swobodnie zamknąć). Na wierzch układamy kilka krążków cebuli.
- Na suchej patelni karmelizujemy przez chwilę cukier. Następnie zalewamy go wodą z octem.
- Dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia.
- Gorącą marynatą zalewamy klopsiki. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem – pasteryzujemy pod grubym ręcznikiem (żeby dłużej zachować ciepło).
- Klopsiki w słoiku przechowujemy w lodówce.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego