Wyborne klopsiki w marynacie z octu piwnego

klopsiki w zalewie octowej
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Jeśli zostały nam z obiadu klopsiki, możemy je zamarynować i przechowywać w lodówce, nawet do dwóch miesięcy. To świetna przekąska, którą zachwycicie gości, a co najważniejsze – sposób na wykorzystanie resztek obiadu i podanie ich w innej odsłonie.

Nie bez znaczenia jest tu jeden składni: ocet piwny – regionalny produkt województwa kujawsko-pomorskiego. Nie ma tak ostrego octowego posmaku, za to świetnie pasuje do mięs. Oczywiście, jeśli nie dysponujemy octem piwnym, możemy użyć spirytusowy, winny czy balsamiczny.

SKŁADNIKI

  • klopsy
  • cebula
  • zalewa:
  • woda i ocet piwny w proporcji 2:1
  • łyżeczka cukru
  • przyprawy: 2 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe, goździk, łyżeczka gorczycy, 3 ziarna pieprzu czarnego, szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Klopsiki umieszczamy w dużym słoju (tak by móc później go swobodnie zamknąć). Na wierzch układamy kilka krążków cebuli.
  • Na suchej patelni karmelizujemy przez chwilę cukier. Następnie zalewamy go wodą z octem.
  • Dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia.
  • Gorącą marynatą zalewamy klopsiki. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem – pasteryzujemy pod grubym ręcznikiem (żeby dłużej zachować ciepło).
  • Klopsiki w słoiku przechowujemy w lodówce.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej