Włoska polenta - przepis na placek z mąki kukurydzianej
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          50 min
      
      
        
          4
      
    W północnych Włoszech tradycyjnie mąkę kukurydzianą gotuje się z wodą i odrobiną soli na gęstą papkę i podaje na okrągłej drewnianej tacy w formie placka, który kroi się na porcje drewnianym nożem. Jeśli masz ochotę spróbować tego specjału, polecamy bardzo prosty przepis na polentę!
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
 - 3 szklanki wody
 - sól
 - łyżka masła
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do posolonego wrzątku stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając, żeby nie było grudek.
 - Gotuj 40 minut na małym ogniu.
 - Na blachę wysmarowaną masłem wyłóż kaszę, wyrównaj wierzch.
 - Po 5 minutach pokrój w romby, podawaj jako dodatek do mięsa.
 - Można też odstawić kaszę do ostygnięcia, a następnie pokrojoną smażyć na oleju.
 
Jak mąka do czego?