Włoska polenta - przepis na placek z mąki kukurydzianej
2021-03-29

łatwy
50 min
4
W północnych Włoszech tradycyjnie mąkę kukurydzianą gotuje się z wodą i odrobiną soli na gęstą papkę i podaje na okrągłej drewnianej tacy w formie placka, który kroi się na porcje drewnianym nożem. Jeśli masz ochotę spróbować tego specjału, polecamy bardzo prosty przepis na polentę!
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 3 szklanki wody
- sól
- łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do posolonego wrzątku stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając, żeby nie było grudek.
- Gotuj 40 minut na małym ogniu.
- Na blachę wysmarowaną masłem wyłóż kaszę, wyrównaj wierzch.
- Po 5 minutach pokrój w romby, podawaj jako dodatek do mięsa.
- Można też odstawić kaszę do ostygnięcia, a następnie pokrojoną smażyć na oleju.
Jak mąka do czego?