Wielkanocny chrzan z jajkami - przepis wg Ewy Wachowicz

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jak zrobić smaczny chrzan na Wielkanoc? Proponujemy wypróbować przepis Ewy Wachowicz na chrzan z jajkiem z dodatkiem posiekanego szczypiorku. Tak przygotowany sos chrzanowy idealnie pasuje do jajek ugotowanych na twardo i do wszelkich wielkanocnych wędlin. Oto sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 4 jajka
- 1 szklanka śmietany
- 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka ugotuj na twardo (na 10 minut włóż do wrzątku). Odcedź i zalej zimną wodą. Jak przestygną, obierz ze skorupek i przetrzyj przez drobne metalowe sitko.
- Do śmietany dodaj 2 łyżki chrzanu, przetarte jajka i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Na końcu dodaj drobno posiekany szczypiorek. Chrzanowy sos jest znacznie smaczniejszy gdy się "przegryzie", dlatego najlepiej zrobić go dzień wcześniej.
Gotowy, konserwowany octem chrzan ze sklepu trzeba starannie odcedzić. Nadmiar octu zdominuje sos. Sos chrzanowy pasuje do jajek ugotowanych na twardo i do wszelkich wielkanocnych wędlin. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, wzmaga przemianę materii, poprawia pracę wątroby i nerek. Tak spreparowany chrzan bogaty jest w witaminę C. Dlatego zwiększa też odporność organizmu. A tej wczesną wiosną nigdy dość!
Polecamy też:
Jak zrobić dobry chrzan domowy?
Chrzan z jabłkiem: przepis na dodatek do mięs
Chrzan z żurawiną - przepis Joanny Bartel
Chrzan z pomarańczą do pieczonego drobiu i cielęciny
Galeria: Wielkanocne jajka - 13 przepisów na pyszne farsze do jaj