Wielkanocny chrzan z jajkami - przepis wg Ewy Wachowicz

Chrzan z jajkiem
Autor: Shutterstock Chrzan tarty na Wielkanoc przyrządź z przetartymi jajkami.
łatwy
15 min
4

Jak zrobić smaczny chrzan na Wielkanoc? Proponujemy wypróbować przepis Ewy Wachowicz na chrzan z jajkiem z dodatkiem posiekanego szczypiorku. Tak przygotowany sos chrzanowy idealnie pasuje do jajek ugotowanych na twardo i do wszelkich wielkanocnych wędlin. Oto sposób przygotowania.

Gotowy, konserwowany octem, chrzan ze sklepu trzeba starannie odcedzić. Nadmiar octu zdominuje sos. Sos chrzanowy pasuje do jajek ugotowanych na twardo i do wszelkich wielkanocnych wędlin. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, wzmaga przemianę materii, poprawia pracę wątroby i nerek. Tak spreparowany chrzan bogaty jest w witaminę C. Dlatego zwiększa też odporność organizmu. A tej wczesną wiosną nigdy dość!

 

Polecamy też:

Jak zrobić dobry chrzan domowy?

Chrzan z jabłkiem: przepis na dodatek do mięs

Chrzan z żurawiną - przepis Joanny Bartel

Chrzan z pomarańczą do pieczonego drobiu i cielęciny

Zobacz wideo, co powinno się znaleźć na wielkanocnym stole:

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 4 jajka
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ugotuj na twardo (na 10 minut włóż do wrzątku). Odcedź i zalej zimną wodą. Jak przestygną, obierz ze skorupek i przetrzyj przez drobne metalowe sitko.
  • Do śmietany dodaj 2 łyżki chrzanu, przetarte jajka i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Na końcu dodaj drobno posiekany szczypiorek. Chrzanowy sos jest znacznie smaczniejszy gdy się "przegryzie", dlatego najlepiej zrobić go dzień wcześniej.