Weź cukinię i zmiksuj z tymi składnikami. W mig zrobisz pyszną i zdrową pastę do chleba
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Cukinia jest pysznym, zdrowym i uniwersalnym warzywem, z którego można wyczarować różne przysmaki. Wśród przepisów na cukinię prym wiodą placki, ale oprócz nich można zrobić jeszcze inne dania. Jednym z nich jest obłędna pasta kanapkowa z grillowanej cukinii. To świetny i zdrowy dodatek do chleba lub przekąska. Zobaczcie, jak zrobić domową pastę z cukinii z grilla.
Pasta z grillowanej cukinii do chleba – składniki
To smacznie i zdrowe smarowidło do chleba przyrządza się ze składników, które są łatwo dostępne. Sezon na młode warzywa jest w pełni, więc warto z niego korzystać i przyrządzić tę wyborną pastę cukiniową. Do cukinii dołączyło kilka innych składników, które wyśmienicie się z nią komponują. Smaku nadają prażone pestki słonecznika i czosnek. Składniki łączy oliwa z oliwek. Pastę wystarczy doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Zaletą tego domowego smarowidła jest to, że można wcinać je na diecie. Cukinia znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości i niskiej kaloryczności. Pozostałe składniki także wyróżniają się wysoką zawartością składników odżywczych, witamin i mikroelementów.
Jak zrobić pastę z grillowanej cukinii?
Przepis na pełną smaku i aromatu pastę z cukinii z grilla i prażonych pestek słonecznika jest prosty i nie wymaga wielu godzin przy kuchennym blacie. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, pasta kanapkowa uda się już za pierwszym razem i będzie smakować każdemu.
Jak więc przyrządzić domową pastę z grillowanej cukinii? Wystarczy postępować według tego prostego przepisu, a pasta wyjdzie na medal.
- 1. krok – uprażenie pestek słonecznika
- 2. krok – usmażenie plastrów cukinii na patelni grillowej
- 3. krok – zmiksowanie cukinii, słonecznika i pozostałych składników na gładką pastę
Jak podawać pastę z grillowanej cukinii?
Pasta do chleba ze smażonej na patelni grillowej cukinii i prażonego słonecznika jest pyszna i zdrowa. To doskonały zamiennik wędlin i serów, który urozmaici i odmieni kanapki. Pasta pysznie smakuje z chlebem, bułeczkami i chrupiącymi tostami. Można łączyć ją z pieczywem chrupkim i waflami ryżowymi. Pastę z cukinii można też podać jako przekąskę. Wystarczą świeże warzywa pokrojone w słupki, nachosy czy krakersy i oryginalne małe danie na imprezę, mecz lub wieczór filmowy jest gotowe.
SKŁADNIKI
- 1 cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Odstawić.
- Cukinię dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić na plasterki i podsmażyć na patelni grillowej.
- Do naczynia blendera przełożyć grillowaną cukinię, czosnek, prażone pestki słonecznika i szczypiorek. Wlać oliwę z oliwek i sok z cytryny. Zblendować na gładką pastę.
- Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Podawać z ulubionym pieczywem lub jako przekąskę ze świeżymi warzywami.