Weź cukinię i zmiksuj z tymi składnikami. W mig zrobisz pyszną i zdrową pastę do chleba

pasta z grillowanej cukinii
Autor: Shutterstock Jest obłędnie zielona i pełna zdrowia. Ta pasta kanapkowa to dietetyczny hit.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Cukinia jest pysznym, zdrowym i uniwersalnym warzywem, z którego można wyczarować różne przysmaki. Wśród przepisów na cukinię prym wiodą placki, ale oprócz nich można zrobić jeszcze inne dania. Jednym z nich jest obłędna pasta kanapkowa z grillowanej cukinii. To świetny i zdrowy dodatek do chleba lub przekąska. Zobaczcie, jak zrobić domową pastę z cukinii z grilla.

Pasta z grillowanej cukinii do chleba – składniki

To smacznie i zdrowe smarowidło do chleba przyrządza się ze składników, które są łatwo dostępne. Sezon na młode warzywa jest w pełni, więc warto z niego korzystać i przyrządzić tę wyborną pastę cukiniową. Do cukinii dołączyło kilka innych składników, które wyśmienicie się z nią komponują. Smaku nadają prażone pestki słonecznika i czosnek. Składniki łączy oliwa z oliwek. Pastę wystarczy doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Zaletą tego domowego smarowidła jest to, że można wcinać je na diecie. Cukinia znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości i niskiej kaloryczności. Pozostałe składniki także wyróżniają się wysoką zawartością składników odżywczych, witamin i mikroelementów.

Jak zrobić pastę z grillowanej cukinii?

Przepis na pełną smaku i aromatu pastę z cukinii z grilla i prażonych pestek słonecznika jest prosty i nie wymaga wielu godzin przy kuchennym blacie. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, pasta kanapkowa uda się już za pierwszym razem i będzie smakować każdemu.

Jak więc przyrządzić domową pastę z grillowanej cukinii? Wystarczy postępować według tego prostego przepisu, a pasta wyjdzie na medal.

  • 1. krok – uprażenie pestek słonecznika
  • 2. krok – usmażenie plastrów cukinii na patelni grillowej
  • 3. krok – zmiksowanie cukinii, słonecznika i pozostałych składników na gładką pastę

Jak podawać pastę z grillowanej cukinii?

Pasta do chleba ze smażonej na patelni grillowej cukinii i prażonego słonecznika jest pyszna i zdrowa. To doskonały zamiennik wędlin i serów, który urozmaici i odmieni kanapki. Pasta pysznie smakuje z chlebem, bułeczkami i chrupiącymi tostami. Można łączyć ją z pieczywem chrupkim i waflami ryżowymi. Pastę z cukinii można też podać jako przekąskę. Wystarczą świeże warzywa pokrojone w słupki, nachosy czy krakersy i oryginalne małe danie na imprezę, mecz lub wieczór filmowy jest gotowe.

SKŁADNIKI

  • 1 cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Odstawić.
  • Cukinię dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić na plasterki i podsmażyć na patelni grillowej.
  • Do naczynia blendera przełożyć grillowaną cukinię, czosnek, prażone pestki słonecznika i szczypiorek. Wlać oliwę z oliwek i sok z cytryny. Zblendować na gładką pastę.
  • Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Podawać z ulubionym pieczywem lub jako przekąskę ze świeżymi warzywami.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej