Vol-au-vent: przepis na imprezowy hit

2021-03-29
Vol-au-vent: przepis na imprezowy hit
Autor: thinkstockphotos.com Vol-au-vent (czytaj wolawą) to "foremki" z ciasta francuskiego, które można nadziewać według własnego upodobania: kurczakiem, warzywami, grzybami.
średni
40 min
4

Vol-au-vent - co to jest? To gorąca przekąska z ciasta półfrancuskiego śmietanowego z nadzieniem z mięsa, drobiu, ryby, grzybów lub warzyw (np. szpinaku, brukselki, brokułów). Można ją zrobić z gotowego mrożonego ciasta francuskiego bądź przygotować ciasto samodzielnie. Przekąska taka sprawdzi się znakomicie jako danie karnawałowe. Jest szybka w przygotowaniu i, co bardzo ważne, atrakcyjnie prezentuje się na stole.

Polecamy również: Polędwica cielęca z musem brokułowym, Mostek cielęcy z kasztanami oraz Szybkie i pyszne przekąski sylwestrowe

 Sprawdź także >>> Co pić w święta, sylwestra i w karnawale, by nie utyć?

ZOBACZ NASZĄ GALERIĘ ZDJĘĆ I PRZEPISÓW Z IMPREZOWYMI DANIAMI

SKŁADNIKI

  • 30 dkg mąki pszennej
  • 25 dkg masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • sól
  • 1 żółtko do posmarowania
  • nadzienie mięsne lub warzywne

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło w kawałkach i całość dokładnie posiekać nożem.
  • Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść.
  • Gotowe ciasto przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin.
  • Rozwałkować. Ciasto, z którego będą wykrawane krążki na vol-au-vent powinno mieć 1 cm grubości.
  • Z ciasta wykroić trzy krążki o średnicy ok. 5-7 cm.
  • W dwóch krążkach wykroić środek, tak aby powstały pierścienie.
  • Każdy krążek posmarować rozbełtanym żółtkiem.
  • Układać kolejne vol au vent - na krążku bez dziurki ułożyć kolejno dwa z dziurką.
  • Ułożyć na blasze i piec na złoty kolor 15-20 minut w temperaturze 240 st. C. 
  • Przed podaniem napełnić gorącym nadzieniem.