Terrina z kurczaka z czosnkiem niedźwiedzim – wykwintny, domowy pasztet pełen smaku!

Terrina z kurczaka z czosnkiem niedźwiedzim – wykwintny, domowy pasztet pełen smaku!
Autor: Shutterstock Terrina to delikatniejszy rodzaj pasztetu - wart przygotowania nie tylko na święta
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Terrina z kurczaka to elegancka, delikatna alternatywa dla tradycyjnych pasztetów. Terrina gotowana w jest w kąpieli wodnej, dzięki czemu zachowuje niezwykłą soczystość. Doskonale sprawdzi się zarówno na świątecznym półmisku, jak i na codziennej kanapce. Wzbogacona aromatycznym czosnkiem niedźwiedzim, nie tylko zachwyca smakiem, ale i korzystnie wpływa na zdrowie. Lekka, delikatna i pełna aromatu – idealna dla całej rodziny!

Czym jest terrina?

Terrina to wykwintna potrawa, przypominająca pasztet, ale o delikatniejszej konsystencji. Przygotowuje się ją z mięsa, ryb, warzyw lub serów, a następnie piecze lub gotuje w kąpieli wodnej w specjalnej formie (terrine), od której pochodzi jej nazwa. W efekcie otrzymuje się zwartą, ale jednocześnie soczystą strukturę, którą można kroić w plastry.

Terrina często wzbogacana jest aromatycznymi przyprawami, ziołami, a nawet dodatkami takimi jak orzechy, owoce czy wino. Może być podawana na ciepło lub na zimno – jako przystawka, element świątecznego półmiska lub elegancki dodatek do pieczywa.

Galeria: Co zrobić z czosnku niedźwiedziego?

SKŁADNIKI

  • 1,2 kg udek drobiowych lub 800 g udek bez kości
  • 350-400 g piersi z kurczaka
  • 100 ml tłustej śmietany 30-36%
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 2 czubate łyżki świeżego posiekanego koperku i pietruszki
  • 1 pęczek posiekanego czosnku niedźwiedziego lub 2 łyżki suszonego
  • masło do posmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z udek zdjąć skórę, usunąć kości (wytrybować), pociąć na małe kawałki - 1,5 cm x 1,5 cm.
  • Pierś kurczak bardzo drobno posiekać lub zmielić. Śmietanę lekko ubić.
  • Mięsa przełożyć do miski, dodać wszystkie przyprawy oraz żelatynę, dobrze wymieszać, a następnie wyrabiać masę tak, aby składniki dobrze się połączyły, a mięso nieco rozkleiło. Na koniec dodać ubitą śmietanę. 
  • Gotową masę przełożyć do podłużnej formy tzw. keksówki wysmarowanej masłem. Wierzch terriny okryć folią aluminiową.
  • Formę umieścić w większym naczyniu napełnionym ciepłą wodą do 2/3 wysokości foremki z terriną. 
  • Piekarnik nagrzać do 180 st. C, terrinę wstawić do piekarnika i piec ok 50-55 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia usunąć folię i zrumienić wierzch.
  • Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostudzenia. Kiedy ostygnie, przełożyć do zamykanego pojemnika i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Czosnek niedźwiedzi i jego niezwykłe właściwości. Dowiedz się więcej
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej