Terrina z kurczaka z czosnkiem niedźwiedzim – wykwintny, domowy pasztet pełen smaku!

Dieta bezglutenowa
Terrina z kurczaka to elegancka, delikatna alternatywa dla tradycyjnych pasztetów. Terrina gotowana w jest w kąpieli wodnej, dzięki czemu zachowuje niezwykłą soczystość. Doskonale sprawdzi się zarówno na świątecznym półmisku, jak i na codziennej kanapce. Wzbogacona aromatycznym czosnkiem niedźwiedzim, nie tylko zachwyca smakiem, ale i korzystnie wpływa na zdrowie. Lekka, delikatna i pełna aromatu – idealna dla całej rodziny!
Czym jest terrina?
Terrina to wykwintna potrawa, przypominająca pasztet, ale o delikatniejszej konsystencji. Przygotowuje się ją z mięsa, ryb, warzyw lub serów, a następnie piecze lub gotuje w kąpieli wodnej w specjalnej formie (terrine), od której pochodzi jej nazwa. W efekcie otrzymuje się zwartą, ale jednocześnie soczystą strukturę, którą można kroić w plastry.
Terrina często wzbogacana jest aromatycznymi przyprawami, ziołami, a nawet dodatkami takimi jak orzechy, owoce czy wino. Może być podawana na ciepło lub na zimno – jako przystawka, element świątecznego półmiska lub elegancki dodatek do pieczywa.
Galeria: Co zrobić z czosnku niedźwiedziego?
SKŁADNIKI
- 1,2 kg udek drobiowych lub 800 g udek bez kości
- 350-400 g piersi z kurczaka
- 100 ml tłustej śmietany 30-36%
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 2 czubate łyżki świeżego posiekanego koperku i pietruszki
- 1 pęczek posiekanego czosnku niedźwiedziego lub 2 łyżki suszonego
- masło do posmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z udek zdjąć skórę, usunąć kości (wytrybować), pociąć na małe kawałki - 1,5 cm x 1,5 cm.
- Pierś kurczak bardzo drobno posiekać lub zmielić. Śmietanę lekko ubić.
- Mięsa przełożyć do miski, dodać wszystkie przyprawy oraz żelatynę, dobrze wymieszać, a następnie wyrabiać masę tak, aby składniki dobrze się połączyły, a mięso nieco rozkleiło. Na koniec dodać ubitą śmietanę.
- Gotową masę przełożyć do podłużnej formy tzw. keksówki wysmarowanej masłem. Wierzch terriny okryć folią aluminiową.
- Formę umieścić w większym naczyniu napełnionym ciepłą wodą do 2/3 wysokości foremki z terriną.
- Piekarnik nagrzać do 180 st. C, terrinę wstawić do piekarnika i piec ok 50-55 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia usunąć folię i zrumienić wierzch.
- Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostudzenia. Kiedy ostygnie, przełożyć do zamykanego pojemnika i wstawić na kilka godzin do lodówki.