Terrina z kurczaka z czosnkiem niedźwiedzim: przepis na domowy pasztet

2018-03-02
Terrina z kurczaka z czosnkiem niedźwiedzim: przepis na domowy pasztet
Autor: thinkstockphotos.com Terrina z kurczaka to delikatny rodzaj wędliny domowej, której aromat nadaje dodatek czosnku niedźwiedziego. 
łatwy
30 min
4

Terrina z kurczaka  to rodzaj pasztetu gotowanego w kąpieli wodnej. Ten rodzaj wędliny domowej doskonale prezentuje się odświętnych półmiskach, jak i na codziennej kromce chleba. Lekkostrawna terrina z kurczaka ze zdrowym i smacznym czosnkiem niedźwiedzim będzie smakowała dzieciom i dorosłym. 

Składniki

1,2 kg udek drobiowych lub 800 g udek bez kości

350-400 g piersi z kurczaka

100 ml tłustej śmietany 30-36%

2 płaskie łyżeczki soli

1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu

1 płaska łyżeczka cukru

3 płaskie łyżeczki żelatyny

2 czubate łyżki świeżego posiekanego koperku i pietruszki

1 pęczek posiekanego czosnku niedźwiedziego lub 2 łyżki suszonego

masło do posmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Z udek zdjąć skórę, usunąć  kości (wytrybować), pociąć na małe kawałki - 1,5 cm x 1,5 cm.

Pierś kurczak bardzo drobno posiekać lub zmielić.

Śmietanę lekko ubić.

 

Mięsa przełożyć do miski, dodać wszystkie przyprawy oraz żelatynę, dobrze wymieszać, a następnie wyrabiać masę tak, aby składniki dobrze się połączyły, a mięso nieco rozkleiło. Na koniec dodać ubitą śmietanę. 

Gotową masę przełożyć do podłużnej formy tzw. keksówki wysmarowanej masłem. Wierzch terriny okryć folią aluminiową. Formę umieścić w większym naczyniu napełnionym ciepłą wodą do 2/3 wysokości foremki z terriną. 

Piekarnik nagrzać do 180 st. C, terrinę wstawić do piekarnika i piec ok 50-55 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia usunąć folię i zrumienić wierzch.

Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostudzenia.  Kiedy ostygnie, przełożyć do zamykanego pojemnika i wstawić na kilka godzin do lodówki.