Ten sos najlepiej smakuje z jajkami na twardo. W tej odsłonie podam je na wielkanocne śniadanie

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jajka w sosie to pyszne małe danie, które idealnie sprawdzi się podczas wielkanocnego śniadania. W tym przepisie ugotowane na twardo jajka podaje się w aromatycznym i orzeźwiającym sosie wiosennym. To doskonała receptura dla zabieganych i tych, którzy w kuchni stawiają pierwsze kroki. Poznajcie prosty i ekspresowy przepis na pyszne jajka w sosie wiosennym.
Z czego zrobić sos wiosenny do jajek?
W czasie świąt wielkanocnych jajka są daniem obowiązkowym. Można podawać je w różnych wersjach i zawsze smakują wyśmienicie. Jeżeli chcecie zaskoczyć bliskich wyśmienitymi wielkanocnymi jajkami, koniecznie wybierzcie ten przepis. Ugotowane na twardo jajka podane w sosie wiosennym to idealne małe danie na wielkanocne śniadanie.
Sos wiosenny do jajek jest pyszny, aromatyczny i orzeźwiający. Lista składników jest krótka, a wszystkie produkty są łatwo dostępne. Sos wiosenny przygotowuje się na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem posiekanych świeżych ziół takich jak mięta, szczypiorek i koperek. Smak sosu wiosennego podkręca czosnek, sok z cytryny oraz sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
Jak zrobić jajka w sosie wiosennym?
Przepis na znakomite jajka na twardo podane w orzeźwiającym sosie wiosennym jest nie tylko łatwy. To błyskawiczna receptura na prostą, ale wyborną przekąskę na wielkanocne śniadanie. To doskonała lekcja dla osób, które robią świąteczne pyszności po raz pierwszy. Z przepisu mogą skorzystać także zabiegani, którzy nie mają zbyt dużo czasu na stanie przy garach.
Jak więc zrobić jajka w sosie wiosennym? Przepis nie jest trudny i nie wymaga długiego czasu przygotowania. Przekonajcie się sami i zaskoczcie bliskich tymi znakomitymi jajkami w obłędnym sosie wiosennym.
- 1. krok – wymieszanie jogurtu greckiego z sokiem z cytryny
- 2. krok – wymieszanie składników ze świeżymi ziołami i czosnkiem
- 3. krok – doprawienie sosu wiosennego
- 4. krok – schłodzenie sosu wiosennego w lodówce
Jak podawać jajka w sosie wiosennym?
Ugotowane na twardo jajka podane w znakomitym sosie wiosennym to pyszna przekąska na wielkanocne śniadanie. Przepis warto jednak zapisać, ponieważ można z niego korzystać przez cały rok. To uniwersalne danie, które sprawdzi się na lekką kolację lub jako imprezowa przekąska. Jajka w sosie wiosennym są pyszne i zdrowe, więc na pewno zyskają rzesze fanów wśród miłośników zdrowego odżywiania. Można jeść je podczas diety odchudzającej. Są niskokaloryczne i bogate w cenne składniki odżywcze.
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jogurt grecki przełożyć do miseczki. Wlać sok z cytryny i wymieszać.
- Wsypać posiekany koperek, szczypiorek i miętę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać.
- Doprawić solą oraz pieprzem.
- Wstawić do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły.
- Podawać jako dodatek do jajek na twardo na wielkanocne śniadanie.