Ten sos najlepiej smakuje z jajkami na twardo. W tej odsłonie podam je na wielkanocne śniadanie

jajka w sosie wiosennym,
Autor: Shutterstock Posiekaj zioła i wymieszaj z jogurtem. Sos wiosenny to idealny dodatek do jajek na Wielkanoc.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jajka w sosie to pyszne małe danie, które idealnie sprawdzi się podczas wielkanocnego śniadania. W tym przepisie ugotowane na twardo jajka podaje się w aromatycznym i orzeźwiającym sosie wiosennym. To doskonała receptura dla zabieganych i tych, którzy w kuchni stawiają pierwsze kroki. Poznajcie prosty i ekspresowy przepis na pyszne jajka w sosie wiosennym.

Z czego zrobić sos wiosenny do jajek?

W czasie świąt wielkanocnych jajka są daniem obowiązkowym. Można podawać je w różnych wersjach i zawsze smakują wyśmienicie. Jeżeli chcecie zaskoczyć bliskich wyśmienitymi wielkanocnymi jajkami, koniecznie wybierzcie ten przepis. Ugotowane na twardo jajka podane w sosie wiosennym to idealne małe danie na wielkanocne śniadanie.

Sos wiosenny do jajek jest pyszny, aromatyczny i orzeźwiający. Lista składników jest krótka, a wszystkie produkty są łatwo dostępne. Sos wiosenny przygotowuje się na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem posiekanych świeżych ziół takich jak mięta, szczypiorek i koperek. Smak sosu wiosennego podkręca czosnek, sok z cytryny oraz sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

Jak zrobić jajka w sosie wiosennym?

Przepis na znakomite jajka na twardo podane w orzeźwiającym sosie wiosennym jest nie tylko łatwy. To błyskawiczna receptura na prostą, ale wyborną przekąskę na wielkanocne śniadanie. To doskonała lekcja dla osób, które robią świąteczne pyszności po raz pierwszy. Z przepisu mogą skorzystać także zabiegani, którzy nie mają zbyt dużo czasu na stanie przy garach.

Jak więc zrobić jajka w sosie wiosennym? Przepis nie jest trudny i nie wymaga długiego czasu przygotowania. Przekonajcie się sami i zaskoczcie bliskich tymi znakomitymi jajkami w obłędnym sosie wiosennym.

  • 1. krok – wymieszanie jogurtu greckiego z sokiem z cytryny
  • 2. krok – wymieszanie składników ze świeżymi ziołami i czosnkiem
  • 3. krok – doprawienie sosu wiosennego
  • 4. krok – schłodzenie sosu wiosennego w lodówce

Jak podawać jajka w sosie wiosennym?

Ugotowane na twardo jajka podane w znakomitym sosie wiosennym to pyszna przekąska na wielkanocne śniadanie. Przepis warto jednak zapisać, ponieważ można z niego korzystać przez cały rok. To uniwersalne danie, które sprawdzi się na lekką kolację lub jako imprezowa przekąska. Jajka w sosie wiosennym są pyszne i zdrowe, więc na pewno zyskają rzesze fanów wśród miłośników zdrowego odżywiania. Można jeść je podczas diety odchudzającej. Są niskokaloryczne i bogate w cenne składniki odżywcze.

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jogurt grecki przełożyć do miseczki. Wlać sok z cytryny i wymieszać.
  • Wsypać posiekany koperek, szczypiorek i miętę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać.
  • Doprawić solą oraz pieprzem.
  • Wstawić do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły.
  • Podawać jako dodatek do jajek na twardo na wielkanocne śniadanie.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej