Ten przepis przywiozłam z Barcelony. Pan con tomate to pyszny sposób na czerstwe pieczywo

Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Hiszpanie mają świetny patent na czerstwe pieczywo. Zamiast je wyrzucać robią z niego pyszną i aromatyczną przekąskę. Pan con tomate to chrupiące grzanki z pomidorami i czosnkiem, które są niezwykle popularne w tym słonecznym kraju. Zaletą tego małego dania jest nie tylko proste przygotowanie, ale i wyborne połączenie kilku składników. Zobaczcie, jak zrobić pan con tomate bez podróży do Hiszpanii.
Co to jest pan con tomate?
Pan con tomate, czyli chleb z pomidorem, to proste i niezwykle popularne danie w Hiszpanii. Przepis na tę znaną i lubianą przekąskę narodził się w Katalonii, ale można spotkać ją na terenie całego kraju. Prostota i świeżość składników to jej największe zalety. Pan con tomate przyrządza się z prostych składników, które idealnie się ze sobą komponują. Bazą są podgrzane na patelni chrupiące kromki chleba, które naciera się czosnkiem i pomidorem. To właśnie ta czynność sprawia, że grzanki smakują tak dobrze i są niezwykle aromatyczne. Przed podaniem doprawia się je oliwą z oliwek i solą.
Jak zrobić pan con tomate?
Hiszpański przepis na pyszne i aromatyczne grzanki z czerstwego chleba nie jest trudny. Nie wymaga też długich godzin w kuchni. Wystarczy kilka składników, które z łatwością można kupić w naszych sklepach, i kwadrans wolnego czasu, aby poznać ich niesamowity smak. Do przyrządzenia tej hiszpańskiej przekąski idealnie sprawdzi się czerstwy chleb, który zalega w domu. Dzięki temu nawet okruszek się nie zmarnuje i powstanie wyśmienite danie rodem z Hiszpanii.
Jak więc robi się pan con tomate według tego hiszpańskiego przepisu? Zadanie jest nie trudne i każdy poradzi sobie z przygotowaniem tej wybornej przekąski.
- 1. krok – przygotowanie salsy pomidorowej
- 2. krok – podgrzanie kromek czerstwego chleba
- 3. krok – natarcie grzanek czosnkiem i pomidorami
- 4. krok – nałożenie na grzanki salsy pomidorowej
Jak podawać pan con tomate?
Hiszpańskie grzanki z pomidorem i czosnkiem są daniem uniwersalnym. Dzięki temu, że lista składników jest krótka, a przygotowanie tak proste, można podawać je przez cały rok na różne okazje. Świetnie smakują przez cały dzień nawet bez szczególnej okazji. Pan con tomate to dobry pomysł na smaczną przekąskę lub śniadanie. W tej drugiej wersji grzanki świetnie łączą się z jajkami, kiełbasą chorizo czy długo dojrzewającą szynką. Można je też serwować w formie tapas, czyli typowych dla kuchni hiszpańskiej przekąsek. Sprawdzą się także jako dodatek do wielu innych dań jak zupy czy dania jednogarnkowe.
SKŁADNIKI
- 8 kromek czerstwego chleba
- 2 pomidory
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- sól
salsa pomidorowa:- 1 pomidor
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować salsę. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, bardzo drobno posiekać i przełożyć do miseczki. Wlać oliwę z oliwek i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.
- Kromki chleba posmarować masłem. Podgrzać na patelni, aż staną się rumiane i chrupiące.
- Każdą grzankę posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pomidory przekroić na połówki i wetrzeć w kromki.
- Na każda kromkę nałożyć porcję salsy pomidorowej.
- Podawać od razu na śniadanie lub jako przekąskę.