Te pełne smaku kulki mocy robię żadnego bez wysiłku. Są gotowe w 10 minut

kulki mocy z granoli
Autor: Oksana Mizina/ Shutterstock Z granoli i kilku dodatków zrób pyszną słodką przekąskę. Za tymi kulkami mocy przepadają wszyscy.
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Kulki mocy to znana i lubiana słodka przekąska, która zachwyca smakiem i bogactwem składników odżywczych. Chociaż w sieci krąży mnóstwo przepisów na ten przysmak, warto sprawdzić nowość. Kulki mocy z granoli są pyszne i robi się je prawie bez wysiłku. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można przygotować całą miseczkę najlepszych na świecie kulek mocy z granoli.

Czy kulki mocy z granoli są zdrowe?

Kulki mocy to pełna smaku i zdrowia przekąska, którą z łatwością można zrobić w domu. W tym przepisie wykorzystuje się składniki, które wyróżniają się wysoką zawartością substancji odżywczych, witamin i minerałów. Pozytywnie wpływają na zdrowie całego organizmu.

  • Granola – jest to mieszanka płatków owsianych, orzechów i nasiona. Jest dobrym źródłem błonnika, witamin i minerałów. Do kulek mocy najlepsza jest domowa granola lub gotowa ze sklepu o niskiej zawartości cukru i bez dodatku oleju palmowego.
  • Masło orzechowe – jest bogate w białko, zdrowe tłuszcze i witaminy. Warto zrobić domowe masło orzechowe lub wybrać naturalne bez dodatku cukru, soli i oleju palmowego.
  • Miód lub syrop klonowy – zalicza się je do naturalnych zamienników białego cukru. Oba produkty zawierają wykazują pozytywne właściwości.
  • Gorzka czekolada – zawiera antyoksydanty i minerały. Najlepiej sprawdzi się gorzka czekolada o zawartości kakao minimum 70 proc. lub więcej i bez dodatku cukru.
  • Suszona żurawina – jest bogata w błonnik, antyoksydanty, witaminy z grupy B, C i E oraz mangan, miedź i potas.
  • Pestki dyni i słonecznika – stanowią dobre źródło błonnika, zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów.

Jak zrobić kulki mocy z granoli?

Przepis na domowe kulki mocy przygotowane z granoli jest banalnie prosty. Ich zrobienie jest błyskawiczne i zajmuje tylko 10 minut. Składniki są do kupienia w wielu sklepach przez cały rok. Można powiedzieć, że kulki mocy z granoli według tego przepisu robią się same. Żadnego składnika nie trzeba wcześniej gotować czy prażyć.

Jak więc zrobić pełne smaku i zdrowia kulki mocy z granoli? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie, ale aby ich spróbować należy poczekać pół godziny. Tyle czasu muszą spędzić w lodówce. Najlepiej przechowywać je w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce. Dzięki temu dłużej zachowają świeżość.

  • 1. krok – wymieszanie granoli z pozostałymi składnikami sypkimi
  • 2. krok – połączenie składników z masłem orzechowym i miodem lub syropem klonowym
  • 3. krok – uformowanie kulek mocy
  • 4. krok – schłodzenie kulek mocy z granoli w lodówce

Jak podawać kulki mocy z granoli?

Kulki mocy z granoli to znakomity i zdrowy smakołyk, który z łatwością można zrobić w domu. Są uniwersalne i można podawać je na wiele sposobów.

  • Szybka przekąska – można zapakować je do pudełka i zabrać do pracy lub szkoły. Sprawdzą się po treningu, ponieważ dostarczają energii i składników odżywczych. Stanowią doskonały zamiennik przetworzonych słodyczy.
  • Śniadanie – kulki mocy z granoli można podawać jako uzupełnienie pierwszego posiłku.
  • Deser – idealnie zastąpią kaloryczne ciasta i ciastka. Można podawać je na różne okazje. To pyszny dodatek do kawy i herbaty.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka granoli
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka pestek słonecznika

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać granolę, posiekaną czekoladę, suszoną żurawinę, pestki dyni i słonecznika.
  • Dodać masło orzechowe i miód. Wymieszać, aż składniki się połączą.
  • Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć je w pojemniku wyłożonym folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
  • Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
  • Podawać na śniadanie, deser lub jako zdrową przekąską między posiłkami.
Żurawina - dlaczego warto ją jeść? Właściwości zdrowotne żurawiny
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej