Tartaletki z wigilijną kapustą lub bigosem. Idealne przekąski imprezowe w stylu zero waste

Tartaletki z wigilijną kapustą lub bigosem - idealne przekąski imprezowe Zero Waste
Autor: Shutterstock Tartaletki z wigilijną kapustą lub bigosem - pomysł na wykorzystanie świątecznych resztek
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Tartaletki z wigilijną kapustą lub bigosem to doskonały pomysł na wykorzystanie świątecznych resztek i przygotowanie atrakcyjnych przekąsek w duchu Zero Waste. Doskonale sprawdzą się podczas sylwestrowej domówki. Oto prosty przepis na wyborne tartaletki ze świątecznym nadzieniem.

Jak zrobić kruche ciasto na tartaletki?

W tym przepisie pierwszym krokiem jest przygotowanie wytrawnego kruchego ciasta na tartaletki. Robi się je łatwo i szybko, a na liście składników znalazły się tylko cztery popularne i łatwo dostępne produkty. Jak więc je zrobić? Z tym przepisem jest to bardzo proste i nikomu nie powinno sprawić przykrych niespodzianek.

  • 1. krok – wyrobienie kruchego ciasta
  • 2. krok – rozwałkowanie ciasta i wyłożenie nim foremek na tartaletki
  • 3. krok – schłodzenie kruchego ciasta w lodówce
  • 4. krok – upieczenie tartaletek w piekarniku

Czym wypełnić tartaletki?

Resztki tradycyjnych potraw, które zostały po świętach Bożego Narodzenia, nie muszą lądować w koszu na śmieci. Można je zamrozić lub użyć do przyrządzenia innych dań i przekąsek. Jednym z pomysłów na wykorzystanie resztek wigilijnej kapusty z grzybami lub bigosu są wyborne tartaletki z kruchego ciasta. Ich przygotowanie jest łatwe, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 400 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 500 g kapusty wigilijnej lub bigosu (z małą ilością mięsa)
  • masło i bułka tarta do foremek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mąki dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka i szczyptę soli. Energicznie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
  • Foremki na tartaletki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą
  • Kruche ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki. Wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Każdą foremkę przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub grochem ceramicznym. Ustawić na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 15 minut. Następnie usunąć przykrycie i obciążenie. Dopiekać kilka minut, aż lekko się zarumienią
  • Kapustę wigilijną lub bigos posiekać drobno. Smażyć na patelni, aż woda odparuje. 
  • Upieczone tarteletki wypełnić farszem.
  • Podawać jako ciepłą przekąskę w czasie imprez.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Redakcja
więcej