Tartaletki z wigilijną kapustą lub bigosem. Idealne przekąski imprezowe w stylu zero waste
Dieta wegetariańska
Tartaletki z wigilijną kapustą lub bigosem to doskonały pomysł na wykorzystanie świątecznych resztek i przygotowanie atrakcyjnych przekąsek w duchu Zero Waste. Doskonale sprawdzą się podczas sylwestrowej domówki. Oto prosty przepis na wyborne tartaletki ze świątecznym nadzieniem.
Jak zrobić kruche ciasto na tartaletki?
W tym przepisie pierwszym krokiem jest przygotowanie wytrawnego kruchego ciasta na tartaletki. Robi się je łatwo i szybko, a na liście składników znalazły się tylko cztery popularne i łatwo dostępne produkty. Jak więc je zrobić? Z tym przepisem jest to bardzo proste i nikomu nie powinno sprawić przykrych niespodzianek.
- 1. krok – wyrobienie kruchego ciasta
- 2. krok – rozwałkowanie ciasta i wyłożenie nim foremek na tartaletki
- 3. krok – schłodzenie kruchego ciasta w lodówce
- 4. krok – upieczenie tartaletek w piekarniku
Czym wypełnić tartaletki?
Resztki tradycyjnych potraw, które zostały po świętach Bożego Narodzenia, nie muszą lądować w koszu na śmieci. Można je zamrozić lub użyć do przyrządzenia innych dań i przekąsek. Jednym z pomysłów na wykorzystanie resztek wigilijnej kapusty z grzybami lub bigosu są wyborne tartaletki z kruchego ciasta. Ich przygotowanie jest łatwe, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 400 g mąki
- 200 g zimnego masła
- 3 żółtka
- szczypta soli
- Farsz:
- 500 g kapusty wigilijnej lub bigosu (z małą ilością mięsa)
- masło i bułka tarta do foremek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mąki dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka i szczyptę soli. Energicznie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
- Foremki na tartaletki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą
- Kruche ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki. Wstawić do lodówki na 30 minut.
- Każdą foremkę przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub grochem ceramicznym. Ustawić na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 15 minut. Następnie usunąć przykrycie i obciążenie. Dopiekać kilka minut, aż lekko się zarumienią
- Kapustę wigilijną lub bigos posiekać drobno. Smażyć na patelni, aż woda odparuje.
- Upieczone tarteletki wypełnić farszem.
- Podawać jako ciepłą przekąskę w czasie imprez.