Tartaletki z twarogiem, łososiem i wiosennymi nowalijkami

2021-03-31
materiały prasowe Lubella
Tartaletki z twarogiem, łososiem i wiosennymi nowalijkami
Autor: materiały prasowe Lubella Tartaletki z twarogiem, łososiem i wiosennymi nowalijkami
łatwy
25 min
4

Tartaletki z twarogiem, łososiem i wiosennymi nowalijkami to pomysł na wiosenne, wielkanocne śniadanie. Najzdrowsze i najsmaczniejsze będą upieczone samodzielnie. Życzymy smacznego Tobie i Twoim bliskim!

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki Lubella Puszysta Luksusowa
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 15 g soli
  • 200 g serka ricotta (można zastąpić serkiem kremowym)
  • 100 g śmietany 36%
  • 2 łyżki chrzanu Krakus
  • sok z cytryny do smaku
  • sól i pieprz
  • 1 pęczek rzodkiewki pokrojone na cienkie plasterki
  • 3 łyżki pokrojonego koperku
  • 200 g wędzonego łososia w plastrach
  • 3 łyżki posiekanej rzeżuchy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę utrzyj z masłem i solą. Dodaj jajko i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  • Ciasto na tartaletki rozwałkuj i wylep nimi foremki do tartaletek. Dno każdej nakłuj widelcem. Piecz w temperaturze 160oC na złotobrązowy kolor.
  • W międzyczasie ubij śmietanę, dodaj do niej sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz, a następnie wymieszaj z serkiem ricotta.
  • Tartaletki wyjmij z piekarnika, ostudź. Wyłóż tartaletki łososiem i napełnij musem z serka ricotta i chrzanu. Na koniec udekoruj rzodkiewkami, rzeżuchą i koperkiem.
materiały prasowe Lubella