Tartaletki z twarogiem, łososiem i wiosennymi nowalijkami
2021-03-31
łatwy
25 min
4
Tartaletki z twarogiem, łososiem i wiosennymi nowalijkami to pomysł na wiosenne, wielkanocne śniadanie. Najzdrowsze i najsmaczniejsze będą upieczone samodzielnie. Życzymy smacznego Tobie i Twoim bliskim!
SKŁADNIKI
- 400 g mąki Lubella Puszysta Luksusowa
- 200 g masła
- 1 jajko
- 15 g soli
- 200 g serka ricotta (można zastąpić serkiem kremowym)
- 100 g śmietany 36%
- 2 łyżki chrzanu Krakus
- sok z cytryny do smaku
- sól i pieprz
- 1 pęczek rzodkiewki pokrojone na cienkie plasterki
- 3 łyżki pokrojonego koperku
- 200 g wędzonego łososia w plastrach
- 3 łyżki posiekanej rzeżuchy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę utrzyj z masłem i solą. Dodaj jajko i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto na tartaletki rozwałkuj i wylep nimi foremki do tartaletek. Dno każdej nakłuj widelcem. Piecz w temperaturze 160
o C na złotobrązowy kolor. - W międzyczasie ubij śmietanę, dodaj do niej sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz, a następnie wymieszaj z serkiem ricotta.
- Tartaletki wyjmij z piekarnika, ostudź. Wyłóż tartaletki łososiem i napełnij musem z serka ricotta i chrzanu. Na koniec udekoruj rzodkiewkami, rzeżuchą i koperkiem.