Tarta z serowego ciasta z dynią i bekonem
2023-10-18
średni
60 min
4
Gdy dynia króluje jesienią, często brak nam pomysłów na jej wykorzystanie. Z dyni można przyrządzić nie tylko pyszne zupy, pikle czy dżemy. Sprawdzi się też jako składnik ciast - również wytrawnych - takich jak tarta z dynią i bekonem.
SKŁADNIKI
- ½ kg dyni,
- 2 łyżki masła,
- 1,5 szklanki mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 15 dag chudego twarogu,
- 3 łyżki oleju,
- jajko,
- cebula,
- 4 plastry bekonu,
- 2/3 szklanki śmietany,
- 3 łyżki pestek dyni,
- 4 łyżki startego żółtego sera (np. cheddar),
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Twaróg zmiel w maszynce. Mąkę i proszek przesiej do miski. Dodaj olej, ½ łyżeczki soli i jajko. Stopniowo dodając twaróg, zagnieć ciasto.
- Uformuj z niego kulę, zawiń w folię i odłóż do lodówki na 15 minut.
- Dynię obierz ze skóry, usuń pestki. Miąższ pokrój w kostkę, ugotuj na parze do miękkości (ok. 20 minut).
- Bekon pokrój w paseczki, cebulę obierz i posiekaj.
- Na stopionym maśle zeszklij cebulę, dodaj bekon i smaż jeszcze kilka minut, mieszając.
- Wlej śmietanę, dodaj dynię, wymieszaj, przypraw solą i pieprzem.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek, wyłóż nim formę posmarowaną tłuszczem, formując rant.
- Na ciasto wyłóż masę dyniową, posyp serem.
- Piecz ok. 40 minut w temperaturze 170 st. C.
- Przed podaniem posyp uprażonymi pestkami dyni.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Poniżej znajdziesz inne przepisy na dania z dyni