Taką focaccię podam w andrzejki. W wersji nocnej smakuje o wiele lepiej niż tradycyjna

nocna focaccia
Autor: Agfoto/ Shutterstock Włoską focaccię zrób wieczorem i upiecz rano. To hicior każdej domowej imprezy.
łatwy
120 min
8

Dieta wegetariańska

Włosi są mistrzami nie tylko pizzy i makaronów. Wśród przysmaków pochodzących z tego słonecznego kraju jest receptura, która zasługuje na medal. Focaccia, bo to o niej właśnie mowa, zachwyca obłędnym smakiem i puszystą konsystencją. W wersji nocnej smakuje jeszcze lepiej. Poznajcie sprawdzony przepis na doskonałą pod każdym względem nocną focaccię z pomidorkami koktajlowymi.

Co to jest focaccia?

Focaccia to włoski płaski chleb, który pochodzi z Ligurii, regionu w północno-zachodnich Włoszech. Wyróżnia się ciekawym wyglądem i pysznym smakiem. Wypieka się ją z ciasta drożdżowego wzbogaconego oliwą z oliwek, która nadaje wybornego smaku. Jest miękka, puszysta w środku i chrupiąca na zewnątrz. Focaccia ma charakterystyczne wgłębienia na powierzchni, które powstają przez dociskanie ciasta palcami. Często wkłada się w nie różne dodatki, takie jak pomidorki koktajlowe, oliwki czy zioła. Focaccię serwuje się na różne sposoby. Świetnie sprawdzi się jako imprezowa przekąska, która można podać w andrzejki.

Jak zrobić nocną focaccię?

Przepis na nocną focaccię nie jest trudny, ale wymaga trochę więcej czasu. W tym przepisie kluczowe jest wyrastanie ciasta drożdżowego, dzięki czemu chlebek wychodzi jak z prawdziwej włoskiej piekarni. Ciasto wyrasta w trzech etapach. Dwa razy rośnie w temperaturze pokojowej, a trzecie wyrastanie przebiega w lodówce. Dzięki temu nocna focaccia zyskuje pyszny smak, jest puszysta i lekkostrawna. Nie wyczuwa się w niej charakterystycznej drożdżowej nuty.

Jak więc robi się domową nocną focaccię? Ten pyszny włoski chlebek nie jest trudny. Tajemnicą jego smaku i puszystej konsystencji jest czas, dlatego warto mieć go więcej.

  • 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. krok – wyrobienie ciasta i odstawienie do pierwszego wyrośnięcia
  • 3. krok – dodanie oliwy z oliwek do ciasta i odstawienie do drugiego wyrośnięcia
  • 4. krok – złożenie ciasta i wstawienie go do lodówki na całą noc
  • 5. krok – upieczenie nocnej focacci w piekarniku

Jak podaje się focaccię?

Focaccia jest uniwersalnym rodzajem pieczywa, które można podawać na wiele różnych sposobów. Najlepiej smakuje na ciepło, więc warto ją podgrzać przed podaniem. Można to zrobić w piekarniku, na patelni lub w mikrofalówce. W zależności od preferencji nocną focaccię można pokroić na kwadraty, prostokąty lub trójkąty.

Nocną focaccię przygotowaną według tego przepisu można podawać jako przystawkę z dodatkiem oliwy z oliwek i octu balsamicznego, jako element deski serów i wędlin czy z pieczonymi warzywami. Doskonale pasuje do kremowych zup, sałatek i innych dań głównych. Można podawać ją do mięs, ryb i warzyw z grilla. Idealnie zastępuje tradycyjne pieczywo, więc jest dobrą bazą do kanapek.

SKŁADNIKI

  • 600 g mąki pszennej typ 0
  • 550 ml letniej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przełożyć pokruszone drożdże. Wsypać cukier, wlać letnią wodę i wsypać 3 łyżki mąki. Wymieszać, rozcierając składniki łyżką. Przykryć i odstawić na 20 minut.
  • Do wyrośniętego zaczynu wsypać pozostałą mąkę wymieszaną z solą. Dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryć i odstawić na 1 godzinę.
  • Ciasto skropić oliwą z oliwek i za pomocą łopatki złożyć boki do środka. Odstawić do drugiego wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Ponownie złożyć boki do środka. Miskę wstawić do lodówki na całą noc.
  • Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dłońmi wysmarowanymi oliwą z oliwek rozciągnąć ciasto i uformować prostokątny placek.
  • Na wierzchu zrobić kilkanaście wgłębień. Włożyć w nie pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Wierzch posypać rozmarynem i oregano.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C i piec około 20 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać jako dodatek do różnych potraw i jako imprezową przekąskę.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...