Ta pasta czosnkowa smakuje znakomicie i jest pełna zdrowia. Podaję ją z chlebem i do przekąsek

pasta czosnkowa
Autor: Shutterstock Pyszna, łatwa i pełna zdrowia. Ta pasta kanapkowa zachwyca smakiem i sprawdza się zawsze.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pasty kanapkowe są pyszne i uniwersalne. Doskonale komponują się z pieczywem i można wykorzystać je do przyrządzenia smacznych i efektownych przekąsek. Właśnie taka jest pasta czosnkowa, która urzeka smakiem i łatwym przygotowaniem. Przekonajcie się sami i dowiedzcie się, jak zrobić domową pastę z czosnku.

Z czego zrobić pastę czosnkową?

Pełna smaku i aromatu pasta z czosnku jest nie tylko prosta, ale i składa się z kilku łatwo dostępnych produktów. Głównym składnikiem jest oczywiście tytułowy czosnek, który ceniony jest za smak, zawartość substancji odżywczych i pozytywny wpływ na zdrowie. Uważany za naturalny antybiotyk czosnek ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. Jest bogaty w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za wiele chorób i starzenie się organizmu. Dodatkowo czosnek pozytywnie wpływa na krążenie, obniża ciśnienie i wzmacnia układ odpornościowy.

Co jest więc potrzebne, aby zrobić pyszną i zdrową pastę z czosnku w domu? Lista składników jest krótka i znalazło się na niej kilka łatwo dostępnych produktów.

  • czosnek
  • twaróg lub serek śmietankowy
  • koperek
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak się robi pastę czosnkową?

Przepis na pyszną domową pastę z czosnku nie jest skomplikowany. Przygotowanie nie wymaga wielu godzin, ani wyjątkowych zdolności kulinarnych. Kluczowa jest jedna czynność. Zanim czosnek trafi do miseczki z pozostałymi składnikami, należy go upiec. Dzięki temu prostemu zabiegowi stanie się miękki i aromatyczny, a także nabierze kremowej konsystencji.

Jak zrobić smarowidło do chleba z czosnku? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, przygotowanie pysznej i zdrowej pasty czosnkowej jest łatwe.

  • 1. krok – upieczenie czosnku w piekarniku
  • 2. krok – połączenie pieczonego czosnku z pozostałymi składnikami
  • 3. krok – zmiksowanie składników na gładką pastę

Do czego służy pasta z czosnku?

Pasta czosnkowa jest pyszna, aromatyczna i zdrowa. Jest uniwersalna, pasuje na każdą okazję i można ją przyrządzać przez cały rok. Doskonale smakuje jako smarowidło do pieczywa. Świetnie sprawdzi się jako składnik domowych przekąsek na imprezę sylwestrową i w karnawale. Można podać do niej paluszki grissini czy świeże warzywa pokrojone w słupki. Pastę czosnkową można wykorzystać do przygotowania sosu na ciepło i na zimno. Podkręci smak zup, dań typu curry i przysmaków kuchni azjatyckiej. Bez względu na sposób podania pasta czosnkowa zawsze smakuje wybornie i podbija każde podniebienie.

SKŁADNIKI

  • 3 główki czosnku
  • 50 g twarogu lub serka śmietankowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Główki czosnku przekroić w poprzek na pół i skropić oliwą z oliwek. Każdą połówkę owinąć folią aluminiową. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.
  • Wyjąć i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Pieczony czosnek wycisnąć z łupinek do miseczki. Dodać twaróg lub serek i wlać sok z cytryny. Składniki zmiksować na gładką pastę.
  • Wsypać koperek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Pastę czosnkową przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.
  • Podawać jako dodatek do pieczywa i przekąsek.
Czosnek - dlaczego warto go jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej