Ta pasta czosnkowa smakuje znakomicie i jest pełna zdrowia. Podaję ją z chlebem i do przekąsek
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pasty kanapkowe są pyszne i uniwersalne. Doskonale komponują się z pieczywem i można wykorzystać je do przyrządzenia smacznych i efektownych przekąsek. Właśnie taka jest pasta czosnkowa, która urzeka smakiem i łatwym przygotowaniem. Przekonajcie się sami i dowiedzcie się, jak zrobić domową pastę z czosnku.
Z czego zrobić pastę czosnkową?
Pełna smaku i aromatu pasta z czosnku jest nie tylko prosta, ale i składa się z kilku łatwo dostępnych produktów. Głównym składnikiem jest oczywiście tytułowy czosnek, który ceniony jest za smak, zawartość substancji odżywczych i pozytywny wpływ na zdrowie. Uważany za naturalny antybiotyk czosnek ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. Jest bogaty w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za wiele chorób i starzenie się organizmu. Dodatkowo czosnek pozytywnie wpływa na krążenie, obniża ciśnienie i wzmacnia układ odpornościowy.
Co jest więc potrzebne, aby zrobić pyszną i zdrową pastę z czosnku w domu? Lista składników jest krótka i znalazło się na niej kilka łatwo dostępnych produktów.
- czosnek
- twaróg lub serek śmietankowy
- koperek
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak się robi pastę czosnkową?
Przepis na pyszną domową pastę z czosnku nie jest skomplikowany. Przygotowanie nie wymaga wielu godzin, ani wyjątkowych zdolności kulinarnych. Kluczowa jest jedna czynność. Zanim czosnek trafi do miseczki z pozostałymi składnikami, należy go upiec. Dzięki temu prostemu zabiegowi stanie się miękki i aromatyczny, a także nabierze kremowej konsystencji.
Jak zrobić smarowidło do chleba z czosnku? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, przygotowanie pysznej i zdrowej pasty czosnkowej jest łatwe.
- 1. krok – upieczenie czosnku w piekarniku
- 2. krok – połączenie pieczonego czosnku z pozostałymi składnikami
- 3. krok – zmiksowanie składników na gładką pastę
Do czego służy pasta z czosnku?
Pasta czosnkowa jest pyszna, aromatyczna i zdrowa. Jest uniwersalna, pasuje na każdą okazję i można ją przyrządzać przez cały rok. Doskonale smakuje jako smarowidło do pieczywa. Świetnie sprawdzi się jako składnik domowych przekąsek na imprezę sylwestrową i w karnawale. Można podać do niej paluszki grissini czy świeże warzywa pokrojone w słupki. Pastę czosnkową można wykorzystać do przygotowania sosu na ciepło i na zimno. Podkręci smak zup, dań typu curry i przysmaków kuchni azjatyckiej. Bez względu na sposób podania pasta czosnkowa zawsze smakuje wybornie i podbija każde podniebienie.
SKŁADNIKI
- 3 główki czosnku
- 50 g twarogu lub serka śmietankowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Główki czosnku przekroić w poprzek na pół i skropić oliwą z oliwek. Każdą połówkę owinąć folią aluminiową. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.
- Wyjąć i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Pieczony czosnek wycisnąć z łupinek do miseczki. Dodać twaróg lub serek i wlać sok z cytryny. Składniki zmiksować na gładką pastę.
- Wsypać koperek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Pastę czosnkową przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.
- Podawać jako dodatek do pieczywa i przekąsek.