Szybka pasta z makreli - łatwy przepis na smaczne smarowidło do pieczywa

2021-07-22
Beata Lekszycka
Pasta z makreli
Autor: Shutterstock Pasta z makreli to pyszne smarowidło do świeżego chleba
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Pasta z makreli to znakomity dodatek do pieczywa, kanapek i przekąsek. Zmiksowana wędzona makrela to idealne smarowidło do chleba. Pasta rybna podana ze świeżym pieczywem zasmakuje nie tylko jaroszom. Jak przyrządzić smaczną pastę z makreli?

Jak podawać pastę z makreli?

Pasta z makreli to bardzo uniwersalny dodatek, można ją podawać jako:

  • smarowidło do pieczywa
  • dodatek do krakersów i innych słonych przekąsek
  • dip do warzyw
  • nadzienie do wytrawnych babeczek
  • farsz do tortilli lub naleśników

SKŁADNIKI

  • 1 wędzona makrela
  • 25 dag półtłustego twarogu
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wędzoną makrelę obrać ze skóry. Następnie dokładnie usunąć z niej ości. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić.
  • Zmielić razem z półtłustym twarogiem, serem żółtym oraz jajkami. Dodać drobno pokrojoną cebulę, majonez oraz keczup. Doprawić solą i pieprzem.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, ewentualnie zblendować.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Beata Lekszycka