Szpinakowa rolada z łososiem i suszonymi pomidorami. Sprawdzony przepis na roladę ze szpinakiem
Rolada szpinakowa z łososiem to pomysł na przystawkę, którą śmiało można podać na uroczystej kolacji czy podczas wielkanocnego śniadania. Łosoś to przepyszna ryba, która jest podstawą wielu wykwintnych dań. Sprawdź przepis na szpinakową roladę z łososiem i suszonymi pomidorami!
Rolada szpinakowa jest niezwykle łatwa do przygotowania. Na dodatek to bardzo niedroga baza do przygotowania efektownie prezentującej się przekąski. Rolada szpinakowa z łososiem klasycznie nadziewana jest serkiem i łososiem właśnie, ale nie ma przeszkód, by wypróbować inne farsze. Użyte w naszym przepisie suszone pomidory dodają daniu charakteru i nieco bardziej zdecydowanego smaku. Szpinakowe ciasto można też nadziać pomidorowym farszem serowym, zmiksować serek z przyprawą curry i chili, łososia zastąpić szynką - możliwości jest wiele.
Pod materiałem wideo znajdziecie galerię z przepisami na wykwintne koreczki
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na początku nagrzewamy piekarnik do 220 st. tak, aby rozgrzewał się w czasie, kiedy będziemy przygotowywać potrawę.
- Szpinak odsączamy, a następnie smażymy na oliwie (ok. 10 minut), gotowy odstawiamy do wystygnięcia.
- Następnie formę o wymiarach 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia, wcześniej natłuszczonym oliwą.
- Ostudzony szpinak łączymy z gałką muszkatołową oraz żółtkami jajek. Dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i solimy. Dodajemy do szpinaku i delikatnie mieszamy.
- Gotową masę rozprowadzamy na papierze i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 10-12 minut.
- Placek szpinakowy wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia i odwracamy. Czekamy aż przestygnie.
- Z placka zdejmujemy papier.
- Na wierzchu smarujemy twarożkiem. Układamy plastry łososia i posiekane suszone pomidory tak, aby pokryły całą powierzchnię.
- Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Owijamy ścisło folią aluminiową i wstawiamy do lodówki, do schłodzenia na minimum 2 godziny.
- Przed podaniem kroimy roladę na plastry.