Szparagi z rusztu - jak je przyrządzić

2021-03-29
Matka i syn gotują
szparagi-z-rusztu-jak-je-przyrzadzic.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Grillowane szparagi mają ciekawy smak
łatwy
20 min
4

Szparagi z rusztu to świetny dodatek do mięs, grillowanych ryb lub do przystawek na zimno i na ciepło, na przykład z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami, także do przepysznych sałat. Z rusztu można przyrządzić zarówno szparagi białe, jak i zielone. Kilka minut i gotowe!

SKŁADNIKI

  • pęczek szparagów,
  • łyżka startego parmezanu,
  • sól grubo mielona,
  • ewentualnie odrobina świeżo mielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej dobrze patelnię grillową, można ją lekko skropić oliwą albo roztopić na niej odrobinę masła.
  • Gdy będzie gorąca, połóż szparagi, podgrzewaj kilka minut, obróć, by równo się upiekły.
  • Posyp parmezanem i odrobiną soli.
  • Podawaj jako dodatek do mięs z rusztu lub do sałat.
Matka i syn gotują