Świąteczny śledź z jogurtem, koperkiem i pestkami granatu
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Śledziowa przekąska na święta. Robi się ją szybko, jest smaczna i ładnie wygląda podana z zieleniną i ziarenkami granatu. Oto przepis na odświętnego śledzia z jogurtem, koperkiem i chrupiącym granatem.
Polecamy także tradycyjny przepis na śledzia w śmietanie, jabłka faszerowane śledziami oraz śledzie korzenne.
SKŁADNIKI
- 20 dag filetów śledziowych
- 2 łyżki jogurtu greckiego light
- łyżka posiekanego koperku
- łyżka soku z cytryny
- granat
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety śledziowe wypłucz w wodzie, odcedź, pokrój w dużą kostkę lub zwiń w luźny rulon. Rulony przebij wykałaczką.
- Koperek wymieszaj z jogurtem, przypraw solą i pieprzem.
- Wnętrze rulonów napełnij jogurtem z koperkiem (albo w przypadku kostki połóż na wierzchu).
- Śledzie skrop sokiem z cytryny. Posyp ziarenkami granatu.