Strudel z kurczakiem: jak przyrządzić i zawinąć to dekoracyjne ciasto
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Strudel z kurczakiem to doskonałe urozmaicenie codziennego lub odświętnego obiadu. Jest przy tym nieskomplikowany i szybki w przygotowaniu. Warto wypróbować ten sprawdzony przepis na wytrawne ciasto francuskie faszerowane mięsem. Jeśli pokroimy gotowy ostudzony strudel na mniejsze porcje - powstanie pyszna przekąska.
Ciasto po bokach farszu nacinamy w równoległe skośne paski
Najpierw zawijamy górny brzeg a następnie boczne paski ciasta na przemian, raz z prawej, raz z lewej strony.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 2 piersi kurczaka przekrojone na pół
- 1 mozzarella
- 1 jajko
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Przyprawić solą i pieprzem.
- Ciasto francuskie przekroić na pół. Na środku każdej z połówek położyć surowe mięso przyprawione solą i pieprzem. Na nim położyć podduszoną paprykę i ser mozzarella pokrojony w plasterki. Boki ciasta naciąć w 1,5-centymetrowe paski. Nakrywać nimi mięso naprzemiennie, tak, by powstał kłos.
- Wierzch ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem
- Sakiewki należy piec w 220°C 25-30 minut.