Strudel z kurczakiem: jak przyrządzić i zawinąć to dekoracyjne ciasto

2021-03-29
Strudel z kurczakiem
Autor: Shutterstock Gotowy strudel z kurczakiem
łatwy
15 min
4

Strudel z kurczakiem to doskonałe urozmaicenie codziennego lub odświętnego obiadu. Jest przy tym nieskomplikowany i szybki w przygotowaniu. Warto wypróbować ten sprawdzony przepis na wytrawne ciasto francuskie faszerowane mięsem. Jeśli pokroimy gotowy ostudzony strudel na mniejsze porcje - powstanie pyszna przekąska.

Ciasto po bokach farszu nacinamy w równoległe skośne paski

Najpierw zawijamy górny brzeg a następnie boczne paski ciasta na przemian, raz z prawej, raz z lewej strony.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryki
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 piersi kurczaka przekrojone na pół
  • 1 mozzarella
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Ciasto francuskie przekroić na pół. Na środku każdej z połówek położyć surowe mięso przyprawione solą i pieprzem. Na nim położyć podduszoną paprykę i ser mozzarella pokrojony w plasterki. Boki ciasta naciąć w 1,5-centymetrowe paski. Nakrywać nimi mięso naprzemiennie, tak, by powstał kłos.
  • Wierzch ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem
  • Sakiewki należy piec w 220°C 25-30 minut.