Sos musztardowy na ciepło do ryb
2021-03-29
łatwy
12 min
4
Klasyczny sos do ryb na bazie białego wina - doskonały do podawania ryb przyrządzanych na parze, grillowanych lub pieczonych. Ryba z takim sosem od razu nabiera charakteru i wykwintności.
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki wywaru z ryb
- 1/2 szklanki białego wina
- 2 łyżki musztardy
- 4 żółtka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 plasterek cytryny
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wywar z ryb, wino, musztardę i masło zagotować. Włożyć plasterek cytryny i jeszcze raz zagotować.
- Rozmieszać żółtka z mąką i wodą, dodać do gotującego się sosu.
- Następnie odstawić z ognia, doprawić solą. Sosem polać sandacza lub lina.