Sos cumberland z galaretką z borówek: przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Sos cumberland, zwany też sosem oksfordzkim, przyrządzany jest na zimno na bazie galaretki owocowej. Najczęściej dodaje się galaretkę z czerwonej porzeczki, ale ciekawy smak zapewnia też borówka brusznica. Sprawdź, jak zrobić sos cumberland z borówkami brusznicami.
SKŁADNIKI
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 2 szalotki
- 100 ml porto
- 200 g galaretki z borówki czerwonej
- 1 łyżka octu winnego
- imbir, biały pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomarańczę i cytrynę myjemy i bardzo cienko obieramy skórkę. Następnie kroimy ją w julienne, czyli na cienkie, równe paseczki. Obgotowujemy przez 5 minut w wodzie i odcedzamy.
- Cebulki szalotki obieramy, siekamy, sparzamy i odcedzamy.
- Do galaretki borówkowej dodajemy porto, sok z pomarańczy i cytryny, cebulkę i obgotowane skórki.
- Całość doprawiamy octem winnym, imbirem, solą i pieprzem. Zamiast imbiru możemy dodać do sosu 1 łyżkę musztardy.