Sos cumberland z galaretką z borówek: przepis

Sos cumberland z galaretką z borówek: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Zimny sos cumberland serwuje się jako dodatek do mięs pieczonych: drobiu, wieprzowiny, wołowiny i dziczyzny. 
łatwy
20 min
4

Sos cumberland, zwany też sosem oksfordzkim, przyrządzany jest na zimno na bazie galaretki owocowej. Najczęściej dodaje się galaretkę z czerwonej porzeczki, ale ciekawy smak zapewnia też borówka brusznica. Sprawdź, jak zrobić sos cumberland z borówkami brusznicami.

SKŁADNIKI

  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 2 szalotki
  • 100 ml porto
  • 200 g galaretki z borówki czerwonej
  • 1 łyżka octu winnego
  • imbir, biały pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomarańczę i cytrynę myjemy i bardzo cienko obieramy skórkę. Następnie kroimy ją w julienne, czyli na cienkie, równe paseczki. Obgotowujemy przez 5 minut w wodzie i odcedzamy.
  • Cebulki szalotki obieramy, siekamy, sparzamy i odcedzamy.
  • Do galaretki borówkowej dodajemy porto, sok z pomarańczy i cytryny, cebulkę i obgotowane skórki.
  • Całość doprawiamy octem winnym, imbirem, solą i pieprzem. Zamiast imbiru możemy dodać do sosu 1 łyżkę musztardy.