Sos chrzanowy ze skórką pomarańczową - swojski chrzan z cytrusowa nutą
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Chrzan lub sos chrzanowy to tradycyjna przystawka do wielkanocnych mięs, wędlin i jaj. Dziś proponujemy troszkę inną wersję chrzanu - dodatek skórki pomarańczowej sprawia, że sos nabiera świeżości.
Sos można zabarwić na żółto szczyptą kurkumy rozpuszczoną w kilku kroplach gorącej wody
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 50 g korzenia chrzanu
- 3 kwaskowe jabłka
- sok z 1 cytryny
- sok i skórka z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka cukru
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Chrzan umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Następnie sparzyć go wrzątkiem, aby nie był tak mocny.
- Jabłka obrać i również zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z sokiem z cytrusów. Dodać skórkę otartą z pomarańczy.
- Jabłka połączyć z chrzanem i przyprawić solą i cukrem.