Sos chrzanowy ze skórką pomarańczową - swojski chrzan z cytrusowa nutą

2021-03-29
Sos chrzanowy ze skórką pomarańczową - swojski chrzan z cytrusowa nutą
Autor: Shutterstock Sos chrzanowy ze skórką pomarańczową jest bardzo aromatyczny i odświeżający.
łatwy
20 min
4

Chrzan lub sos chrzanowy to tradycyjna przystawka do wielkanocnych mięs, wędlin i jaj. Dziś proponujemy troszkę inną wersję chrzanu - dodatek skórki pomarańczowej sprawia, że sos nabiera świeżości.

Sos można zabarwić na żółto szczyptą kurkumy rozpuszczoną w kilku kroplach gorącej wody

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 50 g korzenia chrzanu
  • 3 kwaskowe jabłka
  • sok z 1 cytryny
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Chrzan umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Następnie sparzyć go wrzątkiem, aby nie był tak mocny.
  • Jabłka obrać i również zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z sokiem z cytrusów. Dodać skórkę otartą z pomarańczy.
  • Jabłka połączyć z chrzanem i przyprawić solą i cukrem.
  •