Sos bang bang. Orientalny dressing doda charakteru owocom morza, mięsom i sałatkom

sos bang bang
Autor: Shutterstock
łatwy
5 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Sos bang bang to łatwy i szybki domowy dressing. Robi się go w kilka minut. Jego smak jest ostry i jednocześnie słodki, a konsystencja jest kremowa. Sprawia, że tradycyjne dania zyskują nowe oblicze, a na podniebieniu czuć tytułowy bang bang. Zobacz, jak można go zrobić i do czego używać.

Jak zrobić sos bang bang?

Najpierw należy wymieszać płynne składniki, czyli majonez wegański i sosy. Potem dodaje się przyprawy i dokładnie miesza. Sos jest gotowy i już można zachwycać się jego smakiem.

Przepis na sos bang bang

  • To bardzo łatwy przepis na pyszny i ostry sos.
  • Szybki przepis pozwala na zrobienie go w ostatniej chwili. Czas przygotowania to tylko kilka minut.
  • Na liście składników znajdują się produkty, które można kupić w większych sklepach spożywczych w działach typu kuchnie świata. Są dostępne również w sklepach z żywnością azjatycką.
  • Sos będzie łagodniejszy, jeżeli zmniejszy się ilość srirachy. To mocno pikantny sos i nie każdemu może odpowiadać.
  • Osoby, które lubią wyjątkowo pikantne potrawy, mogą jeszcze bardziej zaostrzyć sos, dodając płatki chili.
  • Odrobina sosu Worcestershire doda głębi.
  • Sos bang bang będzie bardziej kremowy, jeżeli zmniejszy się ilość majonezu o połowę i doda jogurt grecki.
  • Sos przechowuje się w słoiku lub pojemniku ze szczelnym wieczkiem w lodówce. Świeżość zachowuje do siedmiu dni.
  • Gotowy sos można zamrozić. W zamrażarce powinien przebywać nie dłużej niż trzy miesiące.

Do czego używać sosu bang bang?

Co pasuje do sosu bang bang? Zastosowanie tego sosu ogranicza tylko wyobraźnia. Idealnie łączy się z pieczonymi mięsami – wieprzowiną, wołowiną i drobiem. Pasuje do warzyw smażonych, pieczonych i grillowanych. Przykładem mogą tu być ziemniaki oraz marchewki. Można dodać go do sałatki lub podać jako dip do pokrojonych w słupki warzyw. Sprawdzi się też do dań w owocami morza w roli głównej.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka wegańskiego majonezu
  • 1/4 szklanki słodkiego sosu chili
  • 3 łyżki sosu Sriracha
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wegański majonez wymieszać z sosem chili i Sriracha oraz syropem klonowym.
  • Doprawić czosnkiem granulowanym, wędzoną papryką i solą.
  • Dokładnie wymieszać.
  • Podawać do owoców morza, mięs, warzyw i sałatek.
Pesto – prosty sos, który podbił świat
Anna Szulc-Górska
więcej