Sos bang bang. Orientalny dressing doda charakteru owocom morza, mięsom i sałatkom
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Sos bang bang to łatwy i szybki domowy dressing. Robi się go w kilka minut. Jego smak jest ostry i jednocześnie słodki, a konsystencja jest kremowa. Sprawia, że tradycyjne dania zyskują nowe oblicze, a na podniebieniu czuć tytułowy bang bang. Zobacz, jak można go zrobić i do czego używać.
Jak zrobić sos bang bang?
Najpierw należy wymieszać płynne składniki, czyli majonez wegański i sosy. Potem dodaje się przyprawy i dokładnie miesza. Sos jest gotowy i już można zachwycać się jego smakiem.
Przepis na sos bang bang
- To bardzo łatwy przepis na pyszny i ostry sos.
- Szybki przepis pozwala na zrobienie go w ostatniej chwili. Czas przygotowania to tylko kilka minut.
- Na liście składników znajdują się produkty, które można kupić w większych sklepach spożywczych w działach typu kuchnie świata. Są dostępne również w sklepach z żywnością azjatycką.
- Sos będzie łagodniejszy, jeżeli zmniejszy się ilość srirachy. To mocno pikantny sos i nie każdemu może odpowiadać.
- Osoby, które lubią wyjątkowo pikantne potrawy, mogą jeszcze bardziej zaostrzyć sos, dodając płatki chili.
- Odrobina sosu Worcestershire doda głębi.
- Sos bang bang będzie bardziej kremowy, jeżeli zmniejszy się ilość majonezu o połowę i doda jogurt grecki.
- Sos przechowuje się w słoiku lub pojemniku ze szczelnym wieczkiem w lodówce. Świeżość zachowuje do siedmiu dni.
- Gotowy sos można zamrozić. W zamrażarce powinien przebywać nie dłużej niż trzy miesiące.
Do czego używać sosu bang bang?
Co pasuje do sosu bang bang? Zastosowanie tego sosu ogranicza tylko wyobraźnia. Idealnie łączy się z pieczonymi mięsami – wieprzowiną, wołowiną i drobiem. Pasuje do warzyw smażonych, pieczonych i grillowanych. Przykładem mogą tu być ziemniaki oraz marchewki. Można dodać go do sałatki lub podać jako dip do pokrojonych w słupki warzyw. Sprawdzi się też do dań w owocami morza w roli głównej.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka wegańskiego majonezu
- 1/4 szklanki słodkiego sosu chili
- 3 łyżki sosu Sriracha
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wegański majonez wymieszać z sosem chili i Sriracha oraz syropem klonowym.
- Doprawić czosnkiem granulowanym, wędzoną papryką i solą.
- Dokładnie wymieszać.
- Podawać do owoców morza, mięs, warzyw i sałatek.