Smardze faszerowane: przystawka ze smardzów nadziewanym mięsem

2021-03-29
Smardze faszerowane: przystawka ze smardzów nadziewanym mięsem
Autor: thinkstockphotos.com Puste przestrzenie w owocnikach smardzów można faszerować, a następnie dusić w łagodnym śmietanowym sosie
łatwy
45 min
4

Smardze faszerowane to wykwintne danie z wiosennych grzybów. Smardze pojawiają na krótko na przełomie kwietnia i maja. Te cenione przez smakoszy grzyby są w Polsce pod ochroną, ale można je hodować we własnym ogródku. Można je również kupić importowane ze Skandynawii lub ze Słowacji. Jeśli tylko macie okazje zdobyć smardze, wypróbujcie ten niecodzienny przepis na smardze nadziewane mięsnym farszem.

SKŁADNIKI

  • 20 dość dużych smardzów stożkowatych
  • 80-100 g filetu drobiowego (piersi kurzych lub indyczych)
  • 1 łyżeczka bułki tartej do farszu + 2 do panierki
  • 2 łyżeczki mleka
  • 1/2 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 lub 2 suszone pomidory, bardzo drobno posiekane
  • 2 łyżeczki masła
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 %
  • do smaku: sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Smardze dokładnie oczyścić, wypłukać, sprawdzić czy w środku nie ma mieszkańców - ślimaków albo mrówek, które bardzo lubią się w nich chować.
  • Owocniki przyciąć tuż pod pofałdowaną, brązową główką - dolną część drobno posiekać.
  • Grzyby wrzucić do wrzątku, na 2 minuty, wyjąć i osączyć.
  • Mięso zmieszać z posiekanymi nóżkami smardzów, bułką, mlekiem i przyprawami, wymieszać dokładnie. Farszu będzie nieco więcej niż potrzeba.
  • Ostudzone grzyby nadziewać farszem - nie jest to łatwe bo otwory są zwykle średnicy palca wskazującego. Faszerować ostrożnie, najlepiej najmniejszą łyżeczką, żeby grzyby nie popękały.
  • Gdy wszystkie grzyby są gotowe roztopić masło na patelni.
  • Smardze panierować w bułce tartej od strony otworu na farsz.
  • Nadziewane główki smardzów układać na patelni i smażyć do zrumienienia, z pozostałego farszu uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, panierować w tartej bułce i również zrumienić na tej samej patelni.
  • Zawartość patelni podlać wodą ok. 80 ml wody i dusić pod przykryciem około 5 minut. Gdy część wody odparuje dodać śmietankę, suszone pomidory oraz trochę soli, dusić jeszcze ok. 3 minut aż sos zgęstnieje.
  • Podać z grzankami i kieliszkiem białego wina.