Ślimaki z francuskiego ciasta z salami lub szynką - sposób na szybką pyszną przekąskę
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Jeśli chcesz przygotować pyszną szybką przekąskę na ciepło lub na zimno to jest przepis dla ciebie. Nie ma nic prostszego. Musimy mieć jeszcze nadzienie, a tutaj w zależności od gustu i smaku, może być salami lub szynka i żółty ser. Idealna przekąska na imprezę albo do podjadania przy meczu.
Rollsy z ciasta francuskiego, czyli pyszne ślimaki można przygotować na kilka różnych sposobów - ZOBACZ WIDEO
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 łyżeczka ulubionych ziół (rozmaryn, oregano lub tymianek)
- 12 plastrów dużej w przekroju szynki lub 32 plasterki salami
- tyle samo dużych plastrów żółtego sera
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto wyjmujemy z opakowania, rozwijamy i układamy na nim plastry sera i szynki lub salami, posypujemy ulubionymi ziołami (rozmarynem, oregano bądź tymiankiem) a następnie zawijamy.
- Taką roladę kroimy w plasterki (najlepiej grubości 2 cm) i układamy na blasze. Smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem.
- Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem lub 200°C bez termoobiegu i pieczemy przez 15 minut.