Ślimaczki z pomidorami i „ricottą” z tofu
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Ślimaczki z pomidorami i „ricottą” z tofu to błyskawiczne danie bez mleka, jajek i orzechów, które z powodzeniem zaserwujesz na kinderbalu.
SKŁADNIKI
- Ricotta:
- kostka tofu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- duża garść liści bazylii
- łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- łyżka oliwy
- opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- po łyżeczce oregano i bazylii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki na ricottę zmiksuj blenderem, odstaw do lodówki.
- Ciasto francuskie rozwiń, posmaruj przecierem pomidorowym z przyprawami. Następnie równomiernie rozsmaruj na nim ricottę.
- Zwiń w rulon wzdłuż krótszego boku. Pokrój rulon na plastry, układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 25 minut w 180ºC.
- Więcej przepisów na małe co nieco znajdziesz w książce „Coś na ząb”, która jest dostępna w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby