Śledzik po myśliwsku z grzybami

2019-11-18
Anna Ptaszyńska
śledzie po myśliwsku z grzybami
Autor: thinkstockphotos.com Śledzie po myśliwsku, czyli śledzie w pod grzybowo-cebulową pierzynką będą smakowały wszystkim
łatwy
45 min
4

Przepis na smaczne przekąskę ze śledzi - śledzik po myśliwsku z grzybami. Idealny na imprezy domowe i święta. Podajemy przepis na śledzie w smacznym sosie grzybowo-cebulowym. 

Składniki

5-6 wymoczonych, pokrojonych filetów śledziowych, (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)

4-5 cebul

spora garść suszonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki)

mała puszka koncentratu pomidorowego

sól

cukier

pieprz

po sporej szczypcie tymianku, majeranku i oregano

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Suszone grzyby namocz (na noc lub ok. 2 godzin) w zimnej wodzie. Grzyby ugotuj w tej samej wodzie do miękkości (ok. 20 minut), odcedź, zachowaj wywar z grzybów. Pokrój w paseczki. 

Cebule obierz, pokrój w półplasterki, zeszklij na oleju (cebula nie może być przyrumieniona, tylko poduszona, lekko przezroczysta – najlepiej podczas smażenia lekko ją posolić i podlać odrobiną wody).

Do cebuli dodaj koncentrat pomidorowy i grzyby, rozrzedź wywarem grzybowym - powinna powstać gęsta masa. Przypraw do smaku solą (niedużo, bo śledzie są słone), pieprzem i ziołami, ewentualnie dodaj szczyptę cukru, jeśli masa jest zbyt kwaśna. Zagotuj mieszając, odstaw do wystudzenia.

Gdy masa cebulowo-grzybowa całkowicie wystygnie, nakładaj do słoja na przemian warstwę śledzi i warstwę masy (śledzie można też od razu wymieszać z masą cebulowo-grzybową).

Sprawdź także: 

Zupa śledziowa

Śledzie w warzywach z grzybami

Ogórki faszerowane śledziami  

Sałatka śledziowa ze śledzi solonych i wędzonych