Śledzik po myśliwsku z grzybami: przepis na przepyszne śledzie w sosie grzybowo-cebulowym
2021-11-26
łatwy
45 min
4
Przepis na smaczne przekąskę ze śledzi - śledzik po myśliwsku z grzybami. Idealny na imprezy domowe i święta. Podajemy przepis na śledzie w smacznym sosie grzybowo-cebulowym.
Koniecznie spróbuj przepis na przebojowe Śledzie po kaszubsku
Śledzie - 10 najpopularniejszych przepisów
SKŁADNIKI
- 5-6 wymoczonych, pokrojonych filetów śledziowych, (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
- 4-5 cebul
- spora garść suszonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki)
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- sól
- cukier
- pieprz
- po sporej szczypcie tymianku, majeranku i oregano
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszone grzyby namocz (na noc lub ok. 2 godzin) w zimnej wodzie. Grzyby ugotuj w tej samej wodzie do miękkości (ok. 20 minut), odcedź, zachowaj wywar z grzybów. Pokrój w paseczki.
- Cebule obierz, pokrój w półplasterki, zeszklij na oleju (cebula nie może być przyrumieniona, tylko poduszona, lekko przezroczysta – najlepiej podczas smażenia lekko ją posolić i podlać odrobiną wody).
- Do cebuli dodaj koncentrat pomidorowy i grzyby, rozrzedź wywarem grzybowym - powinna powstać gęsta masa. Przypraw do smaku solą (niedużo, bo śledzie są słone), pieprzem i ziołami, ewentualnie dodaj szczyptę cukru, jeśli masa jest zbyt kwaśna. Zagotuj mieszając, odstaw do wystudzenia.
- Gdy masa cebulowo-grzybowa całkowicie wystygnie, nakładaj do słoja na przemian warstwę śledzi i warstwę masy (śledzie można też od razu wymieszać z masą cebulowo-grzybową).
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?