Śledzik po myśliwsku z grzybami: przepis na przepyszne śledzie w sosie grzybowo-cebulowym

Śledzie po myśliwsku z grzybami
Autor: Shutterstock Śledzie po myśliwsku z grzybami i cebulą w sosie pomidorowym
łatwy
45 min
4

Przepis na smaczne przekąskę ze śledzi - śledzik po myśliwsku z grzybami. Idealny na imprezy domowe i święta. Podajemy przepis na śledzie w smacznym sosie grzybowo-cebulowym. 

Koniecznie spróbuj przepis na przebojowe Śledzie po kaszubsku

Śledzie - 10 najpopularniejszych przepisów

SKŁADNIKI

  • 5-6 wymoczonych, pokrojonych filetów śledziowych, (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
  • 4-5 cebul
  • spora garść suszonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki)
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • po sporej szczypcie tymianku, majeranku i oregano
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suszone grzyby namocz (na noc lub ok. 2 godzin) w zimnej wodzie. Grzyby ugotuj w tej samej wodzie do miękkości (ok. 20 minut), odcedź, zachowaj wywar z grzybów. Pokrój w paseczki. 
  • Cebule obierz, pokrój w półplasterki, zeszklij na oleju (cebula nie może być przyrumieniona, tylko poduszona, lekko przezroczysta – najlepiej podczas smażenia lekko ją posolić i podlać odrobiną wody).
  • Do cebuli dodaj koncentrat pomidorowy i grzyby, rozrzedź wywarem grzybowym - powinna powstać gęsta masa. Przypraw do smaku solą (niedużo, bo śledzie są słone), pieprzem i ziołami, ewentualnie dodaj szczyptę cukru, jeśli masa jest zbyt kwaśna. Zagotuj mieszając, odstaw do wystudzenia.
  • Gdy masa cebulowo-grzybowa całkowicie wystygnie, nakładaj do słoja na przemian warstwę śledzi i warstwę masy (śledzie można też od razu wymieszać z masą cebulowo-grzybową).
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?
Anna Ptaszyńska
więcej