Śledzie ze śliwkami suszonymi - przepis według Ewy Wachowicz
2021-12-13
łatwy
40 min
4
Śledzie z suszonymi śliwkami według przepisu Ewy Wachowicz mogą sprawić, że nawet osoby nie przepadające za śledziami zakochają się w nich. Aromatyczny sos, słodkawy i dymny, doskonale komponuje się z soloną rybą.
SKŁADNIKI
- ½ kg płatów śledziowych
- 200 g śliwek suszonych w dymie
- garść migdałów (bez skórki)
- garść żurawiny
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki namoczyć w wodzie, rozgotować, zmiksować. Dodać pokrojone migdały i namoczoną wcześniej żurawinę. Posłodzić, doprawić solą i pieprzem, dodać oliwę (można też wycisnąć odrobinę soku z cytryny).
- Śledzie namoczyć w mleku, po kilku godzinach pokroić na kawałki. Układać ciasno w słoiku, przekładać sosem śliwkowym. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
- Odstawić na kilka dni, by się przegryzły.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?
Polecamy również przepis na zupę śledziową według Ewy Wachowicz oraz śledzie w kremie z mleczu według Magdy Gessler.