Śledzie z marynowanym imbirem: łatwy przepis na pikantną przystawkę dla 2 osób

Śledzie z marynowanym imbirem: łatwy przepis na pikantną przystawkę dla 2 osób
Autor: Shutterstock Dwa dzwonka śledzia z marynowanym imbirem na kromce pełnoziarnistego chleba udekorowany żurawiną
łatwy
20 min
4

Śledzie z marynowanym imbirem to pikantna i pyszna przystawka. Przygotowanie jest szalenie proste. Takie słodko-pikantne śledzie pasują na każdą okazję. Polecam! 

SKŁADNIKI

  • 4 płaty śledziowe matias
  • 60-80 g marynowanego imbiru (takiego jak do sushi)
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
  • 150  ml oleju
  • 2 łyżki zalewy z marynowanego imbiru
  • 2 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie pokrój w dzwonka o szerokości około 3 cm.
  • Imbir odcedź z zalewy. Zalewę zachowaj.
  • Cebulę sparz wrzątkiem. Ostudź i przesyp cukrem pudrem.
  • Olej zmiksuj z marynatą spod imbiru i miodem.
  • W słoju układaj warstwami śledzie, cebulę i imbir, przesypując je czarnym pieprzem.
  • Na koniec zalej zawartość słoika przygotowaną mieszaniną oleju, marynaty i miodu.
  • Wstaw do lodówki na 12 godzin lub jeszcze lepiej na 1-2 dni.
  • Podawaj z ciemnym pieczywem. Smacznego!
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej