Śledzie z marynowanym imbirem: łatwy przepis na pikantną przystawkę dla 2 osób
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Śledzie z marynowanym imbirem to pikantna i pyszna przystawka. Przygotowanie jest szalenie proste. Takie słodko-pikantne śledzie pasują na każdą okazję. Polecam!
SKŁADNIKI
- 4 płaty śledziowe matias
- 60-80 g marynowanego imbiru (takiego jak do sushi)
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
- 150 ml oleju
- 2 łyżki zalewy z marynowanego imbiru
- 2 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie pokrój w dzwonka o szerokości około 3 cm.
- Imbir odcedź z zalewy. Zalewę zachowaj.
- Cebulę sparz wrzątkiem. Ostudź i przesyp cukrem pudrem.
- Olej zmiksuj z marynatą spod imbiru i miodem.
- W słoju układaj warstwami śledzie, cebulę i imbir, przesypując je czarnym pieprzem.
- Na koniec zalej zawartość słoika przygotowaną mieszaniną oleju, marynaty i miodu.
- Wstaw do lodówki na 12 godzin lub jeszcze lepiej na 1-2 dni.
- Podawaj z ciemnym pieczywem. Smacznego!
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?