Śledzie w warzywach z grzybami

2021-03-29
śledzie w warzywach z grzybami
Autor: thinkstockphotos.com Śledzie świetnie smakują w duecie z grzybami
łatwy
30 min
4

Wypróbuj przepis na śledzie w warzywach z grzybami są aromatyczne i smaczne. Wprost rozpływają się w ustach! Śledzie z grzybami będą świetną przekąską na wszelkiego rodzaju imprezy - od imienin po sylwestra, a także warto je przygotować na wigilię. Oto przepis na znakomite śledzie w warzywach z grzybami. 

Oto inne przepisy na dania ze śledziami w roli głównej: Śledzie z cytryną i z ziołamiSałatka śledziowa z fasolą,  Śledzie w marynacie korzennej oraz Sałatka śledziowo-śliwkowa

SKŁADNIKI

  • 10-12 śledzi matiasów
  • kilka grzybów suszonych
  • 1/2 lub cały słoiczek musztardy
  • 1 seler korzeniowy
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 3 średnie cebule
  • 1 por
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny w ziarnach

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Seler, pietruszkę i marchew ucieramy na tarce o grubych otworach.
  • Cebulę i por kroimy na krążki. Całość podsmażamy: najpierw cebulę i pora, potem resztę, dolewamy trochę wody i dusimy.
  • Podczas duszenia dodajemy przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, a następnie 1/2 lub cały słoiczek musztardy. Mieszamy i dusimy jeszcze trochę, doprawiamy solą i curry (jeśli jest to konieczne).
  • Dodajemy wcześniej wymoczone i pokrojone w paseczki grzyby suszone. Mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
  • Podczas duszenia lub nieco wcześniej przygotowujemy matiasy mocząc je w mleku. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
  • Po odcedzeniu kroimy rybę w dzwonka i dodajemy do przestudzonych warzyw. Całość mieszamy, wkładamy do słoików i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny, najlepiej na całą noc.