Śledzie w sosie koperkowym - pyszne śledzie w pachnącym koperkiem sosie majonezowym
2021-12-21
łatwy
20 min
4
Śledzie w sosie koperkowym są bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Spora ilość koperku nadaje przekąsce odświeżającego aromatu i lekkości.
SKŁADNIKI
- 5 filetów śledziowych
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- sok z cytryny
- pieprz
- 1/2 pęczka koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku przynajmniej przez godzinę, można je też zostawić do wymoczenia na całą noc.
- Majonez zmiksować ze śmietaną i musztardą, dodać pieprzu do smaku i wymieszać z drobno posiekanym koperkiem. Odstawić, aby smaki się przegryzły.
- Odsolone filety pokroić na nieduże kawałki, skropić sokiem z cytryny. Zalać przygotowanym wcześniej sosem.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?