Śledzie w sosie koperkowym - pyszne śledzie w pachnącym koperkiem sosie majonezowym

Śledzie w sosie koperkowym - pyszne śledzie w pachnącym koperkiem sosie majonezowym
Autor: Shutterstock Śledzie w sosie koperkowym to dobra alternatywa dla śledzi w śmietanie.
łatwy
20 min
4

Śledzie w sosie koperkowym są bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Spora ilość koperku nadaje przekąsce odświeżającego aromatu i lekkości.

SKŁADNIKI

  • 5 filetów śledziowych
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • 1/2 pęczka koperku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku przynajmniej przez godzinę, można je też zostawić do wymoczenia na całą noc.
  • Majonez zmiksować ze śmietaną i musztardą, dodać pieprzu do smaku i wymieszać z drobno posiekanym koperkiem. Odstawić, aby smaki się przegryzły.
  • Odsolone filety pokroić na nieduże kawałki, skropić sokiem z cytryny. Zalać przygotowanym wcześniej sosem.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?

Zobacz naszą galerię z przepisami na tatar ze śledzia!

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej