Śledzie po wiejsku: sprawdzony przepis na śledzia

Śledzie po wiejsku: sprawdzony przepis na śledzia
Autor: Shutterstock.com Śledzie po wiejsku z octowej marynacie z cebulą to sprawdzony przepis na śledzia
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Śledzie po wiejsku w zalewie octowej z cebulą są smaczne i wyraziste. Kwaśno-słodka zalewa idealnie pasuje do solonych śledzi. To tradycyjny i prosty sposób na przyrządzenie pysznej przystawki ze śledzia. Koniecznie wypróbuj przepis, jak zrobić marynowanego śledzia po wiejsku.

SKŁADNIKI

  • Na śledzie po wiejsku:
  • 500 g śledzi matias
  • 2 cebule
  • Na marynatę do śledzi po wiejsku:
  • 2 szklanki wody
  • 60 ml (4 łyżki) octu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 liść bobkowy (laur)
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie pokroić w dzonka. Cebulę pokroić w piórka. 
  • W słoiku lub innym zamykanym naczyniu szklanym układać warstwami cebulę, śledzie i ponownie cebulę. Pierwszą i ostatnią warstwą śledziowej przekładanki powinna być cebula.
  • Z podanych składników przygotować marynatę. Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami w całości. Zagotować. Następnie ostudzić. 
  • Zimną marynatą zalać śledzie. Wstawić do lodówki na 24 godziny. Podawać z ciemnych chlebem żytnim. 
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?

Matiasy w oleju: co z nich zrobić? 7 przepisów z matiasów w oleju

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej