Śledzie po wiejsku: sprawdzony przepis na śledzia
2021-12-21
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Śledzie po wiejsku w zalewie octowej z cebulą są smaczne i wyraziste. Kwaśno-słodka zalewa idealnie pasuje do solonych śledzi. To tradycyjny i prosty sposób na przyrządzenie pysznej przystawki ze śledzia. Koniecznie wypróbuj przepis, jak zrobić marynowanego śledzia po wiejsku.
SKŁADNIKI
- Na śledzie po wiejsku:
- 500 g śledzi matias
- 2 cebule
- Na marynatę do śledzi po wiejsku:
- 2 szklanki wody
- 60 ml (4 łyżki) octu
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu czarnego
- 1 liść bobkowy (laur)
- 2 łyżeczki gorczycy
- 2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie pokroić w dzonka. Cebulę pokroić w piórka.
- W słoiku lub innym zamykanym naczyniu szklanym układać warstwami cebulę, śledzie i ponownie cebulę. Pierwszą i ostatnią warstwą śledziowej przekładanki powinna być cebula.
- Z podanych składników przygotować marynatę. Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami w całości. Zagotować. Następnie ostudzić.
- Zimną marynatą zalać śledzie. Wstawić do lodówki na 24 godziny. Podawać z ciemnych chlebem żytnim.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?