Śledzie po warszawsku: przepis na pyszną przekąskę
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Śledzie w oleju po warszawsku wyróżniają się wyrazistym smakiem, który im nadają marynowane warzywa i musztarda. Sprawdzają się zarówno jako zakąska, jak i przystawka. Jak zrobić śledzie po warszawsku? Oto łatwy przepis krok po kroku.
Proponujemy także przepisy na: śledzie pod jabłkowo-jogurtową pierzynką, śledzie z gorczycą oraz śledzie w oleju z musztardą.
SKŁADNIKI
- 6 filetów śledziowych solonych
- 1 szklanka mleka
- 1 cebula
- 1 marynowana papryka
- 1 kwaszony ogórek
- 1 łyżka musztardy
- pieprz
- 1 szklanka oleju (lub oliwy)
- gałązki natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety śledziowe namoczyć w zimnym mleku na 2 godziny, po czym wyjąć i osuszyć. Więcej o moczeniu śledzi piszemy tutaj.
- Cebulę obrać i razem z papryką i ogórkiem drobno posiekać.
- Śledzie posmarować cienko musztardą, posypać posiekanymi warzywami i pieprzem.
- Każdy filet zwinąć ciasno w rulonik i spiąć wykałaczką.
- Śledzie ułożyć ciasno w słoiku, zalać olejem i wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać przybrane gałązkami natki.