Śledzie po warszawsku: przepis na pyszną przekąskę

2021-03-29
Weronika Skrzat
Śledzie po warszawsku: przepis na pyszną przekąskę
Autor: Shutterstock Śledzie po warszawsku przygotowujemy z dodatkiem cebuli, marynowanej papryki oraz ogórków kwaszonych
łatwy
15 min
4

Śledzie w oleju po warszawsku wyróżniają się wyrazistym smakiem, który im nadają marynowane warzywa i musztarda. Sprawdzają się zarówno jako zakąska, jak i przystawka. Jak zrobić śledzie po warszawsku? Oto łatwy przepis krok po kroku.

Proponujemy także przepisy naśledzie pod jabłkowo-jogurtową pierzynką,  śledzie z gorczycą oraz śledzie w oleju z musztardą.  

SKŁADNIKI

  • 6 filetów śledziowych solonych
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cebula
  • 1 marynowana papryka
  • 1 kwaszony ogórek
  • 1 łyżka musztardy
  • pieprz
  • 1 szklanka oleju (lub oliwy)
  • gałązki natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety śledziowe namoczyć w zimnym mleku na 2 godziny, po czym wyjąć i osuszyć. Więcej o moczeniu śledzi piszemy tutaj.
  • Cebulę obrać i razem z papryką i ogórkiem drobno posiekać.
  • Śledzie posmarować cienko musztardą, posypać posiekanymi warzywami i pieprzem.
  • Każdy filet zwinąć ciasno w rulonik i spiąć wykałaczką.
  • Śledzie ułożyć ciasno w słoiku, zalać olejem i wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać przybrane gałązkami natki.
Weronika Skrzat