Śledzie po sułtańsku - przepis z miodem i rodzynkami

Śledzie po sułtańsku
Autor: Shutterstock.com Śledzie po sułtańsku z rodzynkami w pomidorowym sosie
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Śledzie po sułtańsku swą nazwę zawdzięczają dodatkowi rodzynek zwanych sułtankami. Zapewne takie śledzie nie trafią na talerz żadnego sułtana, ale przeciętny zjadacz śledzi znad Wisły będzie was całował po rękach za te pyszne śledziki. Oto łatwy przepis na pyszne śledzie z miodem i rodzynkami! 

SKŁADNIKI

  • 6-8 płatów śledziowych typu matias
  • 4 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 3 czubate łyżki rodzynek
  • 6-8 śliwek kalifornijskich, pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 300 g keczupu łagodnego
  • 200 g keczupu pikantnego
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • cukier i sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.
  • Dodać rodzynki i śliwki oraz oba rodzaje keczupu. Ewentualnie dolać nieco wody. Wymieszać i dusić 4-6 minut. 
  • Pomidorowy sos z rodzynkami przyprawić cynamonem i pieprzem oraz do smaku miodem i solą.
  • Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • W słoju układać warstwami śledzie pokrojone na dzwonka oraz sos. Zamknąć i wstawić do lodówki na 12-48 godzin. 
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?

Śledzie - 10 najpopularniejszych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej