Śledzie po królewsku to mój patent na świąteczną przekąskę. Robię je w 15 minut

śledzie po królewsku
Autor: Shutterstock Zamiast w oleju i z cebulą zrób śledzie po królewsku. To hit świątecznego stołu.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Śledzie to pyszne ryby, które można podawać z najróżniejszymi dodatkami. To doskonała przekąska na wigilię i święta Bożego Narodzenia. W tym roku warto postawić na śledzie po królewsku. Przepis na ten świąteczny przysmak jest łatwy, a przygotowanie nie zajmuje wiele godzin w kuchni. Zobaczcie, jak zrobić pyszne śledzie po królewsku.

Czy śledzie są zdrowe?

Śledzie to ryby morskie, które są nie tylko pyszne, ale i pełne prozdrowotnych substancji. Zawierają białko, aminokwasy i kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na prawidłową pracę mózgu, serca i wzroku. Poprawiają koncentrację i pamięć, obniżają ciśnienie, łagodzą wahania hormonalne i wykazują działanie uspokajające. Są bogate w witaminy z grupy B, A, D i E oraz żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod. Chociaż śledzie zalicza się do tłustych ryb morskich, są idealne na diecie, ponieważ wspomagają metabolizm.

Z czego zrobić śledzie po królewsku?

Do przygotowania wybornej świątecznej przekąski rybnej potrzebne są proste produkty, które są w sklepach przez cały rok. Lista składników jest podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to główne składniki, a druga obejmuje artykuły spożywcze, które niezbędne są do przygotowania sosu śmietanowego.

Co jest więc potrzebne, aby zrobić domową wersję śledzi po królewsku? Składniki są łatwo dostępne, a przed świętami Bożego Narodzenia można je kupić w promocyjnych cenach.

  • główne składniki – marynowane filety śledziowe, cebula, groszek zielony, jajka ugotowane na twardo
  • składniki do sosu – śmietana o zawartości tłuszczu 18%, majonez, musztarda, przyprawy

Jak zrobić śledzie po królewsku?

Śledzie można przyrządzić na tysiąc różnych sposobów. Jednym z nich jest przepis na śledzie po królewsku. To szybka i nieskomplikowana receptura na wyśmienitą przekąskę na święta Bożego Narodzenia, która zachwyci nie tylko fanów śledzi. Czas przygotowania nie powinien przekroczyć kwadransa. Warto pamiętać, aby jajka ugotować na twardo wcześniej i odstawić je do ostygnięcia. Dzięki temu będą się łatwiej obierać i kroić.

Jak więc przyrządzić pyszne śledzie w królewskiej odsłonie? Wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie, a przekąska wyjdzie pierwsza klasa i zachwyci smakiem.

  • 1. krok – przygotowanie sosu śmietanowego do śledzi
  • 2. krok – pokrojenie śledzi na mniejsze kawałki
  • 3. krok – połączenie śledzi z posiekanymi jajkami, zielonym groszkiem i cebulą
  • 4. krok – połączenie składników z sosem śmietanowym
  • 5. krok – schłodzenie śledzi po królewsku w lodówce

SKŁADNIKI

  • 6 marynowanych filetów śledziowych
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 cebula
  • 3 jajka ugotowane na twardo

  • Sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować sos. Majonez wymieszać ze śmietaną i musztardą. Doprawić solą i pieprzem.
  • Śledzie pokroić na mniejsze kawałki o szerokości około 2 cm. Przełożyć do miski.
  • Jajka obrać ze skorupek i oddzielić białka od żółtek, a następnie drobno posiekać. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać do śledzi i wymieszać.
  • Do miski wlać sos i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
  • Podawać jako przekąskę na wigilię i podczas świąt Bożego Narodzenia, a także na inne okazje.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej