Śledzie po królewsku to mój patent na świąteczną przekąskę. Robię je w 15 minut
Dieta bezglutenowa
Śledzie to pyszne ryby, które można podawać z najróżniejszymi dodatkami. To doskonała przekąska na wigilię i święta Bożego Narodzenia. W tym roku warto postawić na śledzie po królewsku. Przepis na ten świąteczny przysmak jest łatwy, a przygotowanie nie zajmuje wiele godzin w kuchni. Zobaczcie, jak zrobić pyszne śledzie po królewsku.
Czy śledzie są zdrowe?
Śledzie to ryby morskie, które są nie tylko pyszne, ale i pełne prozdrowotnych substancji. Zawierają białko, aminokwasy i kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na prawidłową pracę mózgu, serca i wzroku. Poprawiają koncentrację i pamięć, obniżają ciśnienie, łagodzą wahania hormonalne i wykazują działanie uspokajające. Są bogate w witaminy z grupy B, A, D i E oraz żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod. Chociaż śledzie zalicza się do tłustych ryb morskich, są idealne na diecie, ponieważ wspomagają metabolizm.
Z czego zrobić śledzie po królewsku?
Do przygotowania wybornej świątecznej przekąski rybnej potrzebne są proste produkty, które są w sklepach przez cały rok. Lista składników jest podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to główne składniki, a druga obejmuje artykuły spożywcze, które niezbędne są do przygotowania sosu śmietanowego.
Co jest więc potrzebne, aby zrobić domową wersję śledzi po królewsku? Składniki są łatwo dostępne, a przed świętami Bożego Narodzenia można je kupić w promocyjnych cenach.
- główne składniki – marynowane filety śledziowe, cebula, groszek zielony, jajka ugotowane na twardo
- składniki do sosu – śmietana o zawartości tłuszczu 18%, majonez, musztarda, przyprawy
Jak zrobić śledzie po królewsku?
Śledzie można przyrządzić na tysiąc różnych sposobów. Jednym z nich jest przepis na śledzie po królewsku. To szybka i nieskomplikowana receptura na wyśmienitą przekąskę na święta Bożego Narodzenia, która zachwyci nie tylko fanów śledzi. Czas przygotowania nie powinien przekroczyć kwadransa. Warto pamiętać, aby jajka ugotować na twardo wcześniej i odstawić je do ostygnięcia. Dzięki temu będą się łatwiej obierać i kroić.
Jak więc przyrządzić pyszne śledzie w królewskiej odsłonie? Wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie, a przekąska wyjdzie pierwsza klasa i zachwyci smakiem.
- 1. krok – przygotowanie sosu śmietanowego do śledzi
- 2. krok – pokrojenie śledzi na mniejsze kawałki
- 3. krok – połączenie śledzi z posiekanymi jajkami, zielonym groszkiem i cebulą
- 4. krok – połączenie składników z sosem śmietanowym
- 5. krok – schłodzenie śledzi po królewsku w lodówce
SKŁADNIKI
- 6 marynowanych filetów śledziowych
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 cebula
- 3 jajka ugotowane na twardo
Sos:- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować sos. Majonez wymieszać ze śmietaną i musztardą. Doprawić solą i pieprzem.
- Śledzie pokroić na mniejsze kawałki o szerokości około 2 cm. Przełożyć do miski.
- Jajka obrać ze skorupek i oddzielić białka od żółtek, a następnie drobno posiekać. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać do śledzi i wymieszać.
- Do miski wlać sos i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
- Podawać jako przekąskę na wigilię i podczas świąt Bożego Narodzenia, a także na inne okazje.