Śledzie marynowane w ziołach: pyszny sposób na śledzie

Śledzie ziołowe
Autor: Shutterstock Śledzie można przyrządzić na wiele sposobów - stanowią doskonałą okazję do wypróbowania nowych przepisów
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Jeśli znudziły ci się tradycyjne śledzie w oleju, przygotuj je inaczej niż dotychczas. Zrób śledzie marynowane w ziołach - to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Idealne połączenie smaków słonego, kwaśnego i ziołowego. Zioła nadają śledziom świeżości. Śledzie marynowane w ziołach to pyszna zakąska. 

 

SKŁADNIKI

  • 8 płatów śledzi w oleju
  • 3 cebule
  • 2 małe cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 listki laurowe
  • duża łyżka suszonych ziół (lubczyk, oregano, tymianek, natka pietruszki, koperek)
  • 1 łyżeczka ziaren zielonego pieprzu
  • pieprz cytrynowy
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać, pokroić w talarki, posolić i poddusić na 2 łyżkach oliwy. Wlać 2/3 szklanki wody i wino. Dodać listki laurowe i zielony pieprz.
  • Cytryny wyszorować, sparzyć, pokroić w grube plastry, dodać do cebuli. Wsypać zioła i pieprz cytrynowy. Gotować kilka minut.
  • Pod koniec dodać miód i 3-4 łyżki oliwy, schłodzić.
  • Układać na przemian płaty śledziowe i cebulę z cytrynami. Szczelnie zamknąć i dobrze schłodzić, przygotować minimum dobę przed podaniem.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?

Godne polecenia są również: śledzie ze śliwkami suszonymi według przepisu Ewy Wachowiczśledzie w ziołach oraz śledzie w marynacie korzennej.

Danuta Rawicka
więcej