Śledzie marynowane w ziołach: pyszny sposób na śledzie
2022-12-16
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Jeśli znudziły ci się tradycyjne śledzie w oleju, przygotuj je inaczej niż dotychczas. Zrób śledzie marynowane w ziołach - to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Idealne połączenie smaków słonego, kwaśnego i ziołowego. Zioła nadają śledziom świeżości. Śledzie marynowane w ziołach to pyszna zakąska.
SKŁADNIKI
- 8 płatów śledzi w oleju
- 3 cebule
- 2 małe cytryny
- 2 łyżki miodu
- 1/3 szklanki białego wina
- 6 łyżek oliwy
- 2 listki laurowe
- duża łyżka suszonych ziół (lubczyk, oregano, tymianek, natka pietruszki, koperek)
- 1 łyżeczka ziaren zielonego pieprzu
- pieprz cytrynowy
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, pokroić w talarki, posolić i poddusić na 2 łyżkach oliwy. Wlać 2/3 szklanki wody i wino. Dodać listki laurowe i zielony pieprz.
- Cytryny wyszorować, sparzyć, pokroić w grube plastry, dodać do cebuli. Wsypać zioła i pieprz cytrynowy. Gotować kilka minut.
- Pod koniec dodać miód i 3-4 łyżki oliwy, schłodzić.
- Układać na przemian płaty śledziowe i cebulę z cytrynami. Szczelnie zamknąć i dobrze schłodzić, przygotować minimum dobę przed podaniem.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?
Godne polecenia są również: śledzie ze śliwkami suszonymi według przepisu Ewy Wachowicz, śledzie w ziołach oraz śledzie w marynacie korzennej.