Śledź po kijowsku: oszczędna przystawka z solonego śledzia dla zaradnych
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Śledź po kijowsku to oszczędny sposób na pysznego śledzia. Tak przygotowaną pastę śledziową można podać z grzankami z żytniego chleba, posmarować nią kanapeczki lub podać na biurowej imprezie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g filetów śledziowych a la matias
- 200 ml mleka
- 150 g sera ementalera, startego
- 3 kromki chleba tostowego
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- 200 g masła, miękkiego, w temperaturze pokojowej
- 2-4 gałązki kopru do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Chleb tostowy namoczyć w mleku.
- Filety śledziowe i namoczony chleb przepuścić przez maszynkę do mięsa.
- Masło utrzeć łyżką, dodać śledziową masę, musztardę, pieprz i starty ser.
- Ułożyć na półmisku w kształcie ryby lub nadając taki kształt kopczykowi. Udekorować świeżym koprem.
- Podawać z grzankami z pszennego lub żytniego chleba lub tostami pumpernikla.