Śledź po kijowsku: oszczędna przystawka z solonego śledzia dla zaradnych

2019-12-16
Śledź po kijowsku: oszczędna przystawka z solonego śledzia dla zaradnych
Autor: Shutterstock W ten sposób można magicznie rozmnożyć śledzia
łatwy
30 min
4

Śledź po kijowsku to oszczędny sposób na pysznego śledzia. Tak przygotowaną pastę śledziową można podać z grzankami z żytniego chleba, posmarować nią kanapeczki lub podać na biurowej imprezie. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

500 g filetów śledziowych a la matias

200 ml mleka

150 g sera ementalera, startego

3 kromki chleba tostowego

1 łyżeczka musztardy sarepskiej

1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego

200 g masła, miękkiego, w temperaturze pokojowej

2-4 gałązki kopru do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Chleb tostowy namoczyć w mleku.

Filety śledziowe i namoczony chleb przepuścić przez maszynkę do mięsa.

Masło utrzeć łyżką, dodać śledziową masę, musztardę, pieprz i starty ser.

Ułożyć na półmisku w kształcie ryby lub nadając taki kształt kopczykowi. Udekorować świeżym koprem.

Podawać z grzankami z pszennego lub żytniego chleba lub tostami pumpernikla.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE