Serowa przekąska z bobu i bryndzy
2022-06-27
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Serowa przekąska z bobu i bryndzy w postaci smażonych kulek doskonale się sprawdzi podczas letniego przyjęcia lub przy okazji oglądania meczu z przyjaciółmi. Jeśli podamy ją z ryżem i sałatką, będzie doskonałym bezmięsnym daniem obiadowym.
SKŁADNIKI
- 80 dag bobu
- 15 dag bryndzy
- 2 żółtka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 6 łyżek posiekanych orzechów włoskich
- po 1 łyżce posiekanego tymianku i cząbru
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowany i obrany bób zmiksuj. Wymieszaj z żółtkami, bryndzą, posiekaną cebulą, zgniecionym czosnkiem i ziołami. Przypraw solą i pieprzem.
- Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz w orzechach i smaż na głębokim oleju.
Bób - Jak kupować, ugotować, co przyrządzić z bobu?