Schab suszony w piekarniku - przepis na domową wędlinę

Schab suszony w piekarniku - przepis na domową wędlinę
Autor: Shutterstock Delikatny, soczysty i kruchy schab marynowany na sucho zyska uznanie każdego smakosza.
łatwy
60 min
4

Schab suszony w piekarniku to prosta metoda przygotowania wędliny ze schabu marynowanego na sucho. Mięso najpierw przechodzi suchą marynatą w lodówce, a następnie "dojrzewa" w niskiej temperaturze w piekarniku. Wędlina pięknie wygląda i znakomicie smakuje.

Poznaj podobny przepis na domową wędlinę ze schabu: Schab w pończosze, czyli a la szynka parmeńska [przepis+WIDEO]

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg schabu wieprzowego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka soli peklowej
  • 1 łyżeczka młotkowanego pieprzu z kolendrą
  • 2 łyżeczki czosnku suszonego
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól i pieprz do posypywania w trakcie suchej maceracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce i natrzeć przyprawami surowy schab wieprzowy.
  • Przyprawy wsypać także na dno naczynia żaroodpornego i ułożyć w nim schab. Naczynie ze schabem wstawić do lodówki na 3 dni, każdego dnia obrócić schab 2 razy dziennie. Za każdym razem po obróceniu schabu  należy mięso posypać niewielką ilością soli i pieprzu. Czynności powtarzać przez 3 dni.
  • Trzeciego dnia wyjąć schab, pozostawić, aby mięso osiągnęło temperaturę pokojową.  Następnie ułożyć go na ruszcie piekarnika nagrzanego do 80°C, pod spodem ustawić pustą blaszkę, aby mógł na nią odciekać płyn.
  • Suszyć schab około 1 godz., po tym czasie zmniejszyć temp. do 60°C, włączyć termoobieg i suszyć kolejne 4 godziny (można dłużej). Suszenie odbywa się przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika.
  • Obsuszony schab owiązać sznurkiem do wędlin i powiesić na kilka dni w przewiewnym miejscy, potem można schab włożyć do lodówki.