Schab suszony w piekarniku - przepis na domową wędlinę
2021-03-31
łatwy
60 min
4
Schab suszony w piekarniku to prosta metoda przygotowania wędliny ze schabu marynowanego na sucho. Mięso najpierw przechodzi suchą marynatą w lodówce, a następnie "dojrzewa" w niskiej temperaturze w piekarniku. Wędlina pięknie wygląda i znakomicie smakuje.
Poznaj podobny przepis na domową wędlinę ze schabu: Schab w pończosze, czyli a la szynka parmeńska [przepis+WIDEO]
SKŁADNIKI
- 1,5 kg schabu wieprzowego
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka soli peklowej
- 1 łyżeczka młotkowanego pieprzu z kolendrą
- 2 łyżeczki czosnku suszonego
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- sól i pieprz do posypywania w trakcie suchej maceracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce i natrzeć przyprawami surowy schab wieprzowy.
- Przyprawy wsypać także na dno naczynia żaroodpornego i ułożyć w nim schab. Naczynie ze schabem wstawić do lodówki na 3 dni, każdego dnia obrócić schab 2 razy dziennie. Za każdym razem po obróceniu schabu należy mięso posypać niewielką ilością soli i pieprzu. Czynności powtarzać przez 3 dni.
- Trzeciego dnia wyjąć schab, pozostawić, aby mięso osiągnęło temperaturę pokojową. Następnie ułożyć go na ruszcie piekarnika nagrzanego do 80°C, pod spodem ustawić pustą blaszkę, aby mógł na nią odciekać płyn.
- Suszyć schab około 1 godz., po tym czasie zmniejszyć temp. do 60°C, włączyć termoobieg i suszyć kolejne 4 godziny (można dłużej). Suszenie odbywa się przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika.
- Obsuszony schab owiązać sznurkiem do wędlin i powiesić na kilka dni w przewiewnym miejscy, potem można schab włożyć do lodówki.