Ryba w zalewie pomidorowej - doskonała przekąska na zimno
2021-11-10

łatwy
45 min
4
Ryba w zalewie pomidorowej to doskonała przekąska na zimno. Idealna przystawka do eleganckiego obiadu lub mały posiłek w ciągu dnia. Przygotowanie jest banalnie proste. Ryba nabierze smaku podczas marynowania! Polecam!
SKŁADNIKI
- Na rybę:
- 1 kg filetów z ryby morskiej
- sól i pieprz do smaku
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
- Na zalewę pomidorową:
- 4 cebule
- 4 łyżki oleju
- 1 szklanka keczupu
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
- 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 3 łyżki cukru
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety rybne pokroić na kawałki. Oprószyć solą i pieprzem oraz mąką.
- Usmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do dużego naczynia lub słoja.
- Na tej samej patelni zeszklić cebulę.
- Dodać keczup, wodę, koncentrat oraz przyprawy. Zagotować.
- Pomidorową zalewą zalać rybę. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Następnie przechowywać w lodówce przez 12 godzin.
- Podawać z grzankami z pełnoziarnistej bagietki.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?