Ryba w zalewie pomidorowej - doskonała przekąska na zimno

Ryba w zalewie pomidorowej - doskonała przekąska na zimno
Autor: Shutterstock.com, Shutterstock Miska pełna pysznej ryby w zalewie pomidorowej
łatwy
45 min
4

Ryba w zalewie pomidorowej to doskonała przekąska na zimno. Idealna przystawka do eleganckiego obiadu lub mały posiłek w ciągu dnia. Przygotowanie jest banalnie proste. Ryba nabierze smaku podczas marynowania! Polecam! 

SKŁADNIKI

  • Na rybę:
  • 1 kg filetów z ryby morskiej
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
  • Na zalewę pomidorową:
  • 4 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka keczupu
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki cukru
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety rybne pokroić na kawałki. Oprószyć solą i pieprzem oraz mąką.
  • Usmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do dużego naczynia lub słoja.
  • Na tej samej patelni zeszklić cebulę. 
  • Dodać keczup, wodę, koncentrat oraz przyprawy. Zagotować. 
  • Pomidorową zalewą zalać rybę. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Następnie przechowywać w lodówce przez 12 godzin.
  • Podawać z grzankami z pełnoziarnistej bagietki.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej