Ryba po japońsku - przepis na rybę z charakterem

Ryba po japońsku - przepis na rybę z charakterem
Autor: Shutterstock Ryba po japońsku jest bardziej zdecydowana w smaku niż ryba po grecku
łatwy
30 min
4

Ryba po japońsku to smażone filety, które nabierały smaku i aromatu w zalewie z dodatkiem zdecydowanych w smaku warzyw konserwowych. Ta ryba przypadnie do gustu zwłaszcza miłośnikom potraw na ostro.

SKŁADNIKI

  • 1 kg filetów rybnych
  • 1 słoik papryki konserwowej
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 4 średnie cebule
  • 1 duży koncentrat pomidorowy
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 6 łyżek octu
  • 8 łyżek ketchupu
  • 5 łyżek cukru
  • łyżka soli
  • sól i pieprz do ryby

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę pokroić na kawałki, przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
  • Na patelni z pokrywką rozgrzać olej. Cebulę pokroić w cieniutkie półplasterki i zeszklić. Dodać paprykę oraz ogórki pokrojone w drobną kosteczkę. Dusić pod przykryciem przez 10 minut.
  • W sporym naczyniu przygotować zalewę: koncentrat pomidorowy, wodę, olej, ocet, ketchup, cukier i sól dokładnie ze sobą połączyć.
  • Gotową zalewę wlać do uduszonych warzyw. Wszystko dokładnie wymieszać, jednocześnie podgrzewając do zagotowania.
  • W przezroczystym naczyniu układać kolejno:sosu, kawałki ryby, sos ryba, sos. Podawać po schłodzeniu.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej