Ryba po japońsku - przepis na rybę z charakterem
2021-12-15
łatwy
30 min
4
Ryba po japońsku to smażone filety, które nabierały smaku i aromatu w zalewie z dodatkiem zdecydowanych w smaku warzyw konserwowych. Ta ryba przypadnie do gustu zwłaszcza miłośnikom potraw na ostro.
SKŁADNIKI
- 1 kg filetów rybnych
- 1 słoik papryki konserwowej
- 1 słoik ogórków konserwowych
- 4 średnie cebule
- 1 duży koncentrat pomidorowy
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki oleju
- 6 łyżek octu
- 8 łyżek ketchupu
- 5 łyżek cukru
- łyżka soli
- sól i pieprz do ryby
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę pokroić na kawałki, przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
- Na patelni z pokrywką rozgrzać olej. Cebulę pokroić w cieniutkie półplasterki i zeszklić. Dodać paprykę oraz ogórki pokrojone w drobną kosteczkę. Dusić pod przykryciem przez 10 minut.
- W sporym naczyniu przygotować zalewę: koncentrat pomidorowy, wodę, olej, ocet, ketchup, cukier i sól dokładnie ze sobą połączyć.
- Gotową zalewę wlać do uduszonych warzyw. Wszystko dokładnie wymieszać, jednocześnie podgrzewając do zagotowania.
- W przezroczystym naczyniu układać kolejno:sosu, kawałki ryby, sos ryba, sos. Podawać po schłodzeniu.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?