Ryba po grecku: mintaj z warzywami. Prosty przepis na Wigilię i nie tylko
2021-03-29
średni
60 min
4
Jeśli lubisz rybę, z pewnością przypadnie ci do gustu przepis na rybę po grecku. Zarówno ryba, jak i warzywa są zdrowe, dlatego warto przygotować tę wigilijną potrawę nie tylko na święta!
Przepis pochodzi z książki "Polskie święta".
SKŁADNIKI
- 6 filetów z mintaja
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 4 cebule
- 80 g koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy
- pieprz czarny w ziarenkach (ok. 1/4 łyżeczki)
- sól i cukier do smaku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 5 łyżek oleju do smażenia
- pół szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę pokroić w półtalarki.
- Podsmażyć warzywa (bez cebuli) na oleju, posolić i po kilku minutach przykryć patelnię. Podlać wodą i dusić kilkanaście minut.
- Na drugiej patelni rozgrzać olej, lekko posolić i usmażyć zamrożoną jeszcze rybę (wtedy się nie rozpadnie). Rybę odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Usmażyć cebulę na lekko złoty kolor.
- Przełożyć cebulę i warzywa do garnka. Dodać listek laurowy, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie, podlać wodą, dodać koncentrat i odrobinę cukru do smaku.
- Dusić na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawić solą. Gdy warzywa będą miękkie, ułożyć na półmisku na zmianę warzywa i rybę. Na wierzchu powinny być warzywa.
- Rada: zanim podasz rybę, odstaw ją do lodówki na 1-2 dni. Będzie bardziej aromatyczna i smaczna.