Ryba po grecku: mintaj z warzywami. Prosty przepis na Wigilię i nie tylko

2021-03-29
Ryba po grecku: mintaj z warzywami
Autor: thinkstockphotos.com Aromatyczny pomidorowy sos i doskonałe mięso białej ryby, czyli polski wynalazek - ryba po grecku. 
średni
60 min
4

Jeśli lubisz rybę, z pewnością przypadnie ci do gustu przepis na rybę po grecku. Zarówno ryba, jak i warzywa są zdrowe, dlatego warto przygotować tę wigilijną potrawę nie tylko na święta!

Przepis pochodzi z książki "Polskie święta".

SKŁADNIKI

  • 6 filetów z mintaja
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 4 cebule
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • pieprz czarny w ziarenkach (ok. 1/4 łyżeczki)
  • sól i cukier do smaku
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 5 łyżek oleju do smażenia
  • pół szklanki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę pokroić w półtalarki.
  • Podsmażyć warzywa (bez cebuli) na oleju, posolić i po kilku minutach przykryć patelnię. Podlać wodą i dusić kilkanaście minut.
  • Na drugiej patelni rozgrzać olej, lekko posolić i usmażyć zamrożoną jeszcze rybę (wtedy się nie rozpadnie). Rybę odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Usmażyć cebulę na lekko złoty kolor.
  • Przełożyć cebulę i warzywa do garnka. Dodać listek laurowy, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie, podlać wodą, dodać koncentrat i odrobinę cukru do smaku.
  • Dusić na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawić solą. Gdy warzywa będą miękkie, ułożyć na półmisku na zmianę warzywa i rybę. Na wierzchu powinny być warzywa.
  • Rada: zanim podasz rybę, odstaw ją do lodówki na 1-2 dni. Będzie bardziej aromatyczna i smaczna.