Rolmopsy w słodko-kwaśnej zalewie: oryginalny przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Rolmopsy na słodko-kwaśno są wyraziste i oryginalne w smaku. To propozycja dla poszukiwaczy nowych doznań kulinarnych i przepis do wypróbowania na Wigilię.
Polecamy także przepis na tradycyjne rolmopsy z korniszonami.
Polecamy także >>> Ogórki faszerowane śledziami
SKŁADNIKI
- 8 śledzi solonych (filety)
- 3 cebule
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 2 ogórki konserwowe albo 8 korniszonów
- 1/2 szklanki octu winnego 6 proc.
- 3-4 łyżki cukru
- kilka ziaren gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego
- liść laurowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie namocz na 2-3 godziny, (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
- Zagotuj ocet z 1/2 szklanki wody, przyprawami, 2 cebulami pokrojonymi w krążki i cukrem.
- Ogórki pokrój na ćwiartki, pozostałą cebulę również przekrój na 8 części - w tzw. piórka.
- Śledzie osącz, posmaruj musztardą, połóż po paseczku ogórka i piórko cebuli.
- Zwiń, zepnij wykałaczką, zalej zimną marynatą. Odstaw na 2-3 dni.