Roladki z szynki nadziewane pastą serową: idealna przystawka pod coś mocniejszego
2021-12-29
łatwy
20 min
4
Roladki z szynki nadziewane pastą serową to idealna przystawka pod coś mocniejszego. Ale smakuje także tym, którzy nie piją. Ostra pasta serowa doskonale daje się zawijać w plasterki wędliny, ale znakomicie smakuje też z warzywami lub po prostu na pieczywie czy krakersach.
SKŁADNIKI
- 20 plasterków szynki - najlepsza będzie konserwowa
- 20 dag ostrego żółtego sera w kawałku
- 20 dag twarogu
- 4-5 łyżek majonezu
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz i 1 łyżeczka sosu sojowego do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach, na cienkie wiórki
- Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać do niego starty żółty ser, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majonez. Wymieszać na pastę. Doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem do smaku.
- Tak przygotowaną pastę nakładać na plasterek szynki i zwijać wędlinę w rulon. Można spiąć wykałaczką. Te roladki doskonale smakują z kleksem z borówek lub żurawiny.
Zdaniem eksperta: Czy alkohol tuczy?