Roladki z szynki nadziewane pastą serową: idealna przystawka pod coś mocniejszego

Roladki z szynki nadziewane pastą serową: idealna przystawka pod coś mocniejszego
Autor: Shutterstock Roladki z szynki z pastą serową o wyrazistym smaku
łatwy
20 min
4

Roladki z szynki nadziewane pastą serową to idealna przystawka pod coś mocniejszego. Ale smakuje także tym, którzy nie piją. Ostra pasta serowa doskonale daje się zawijać w plasterki wędliny, ale znakomicie smakuje też z warzywami lub po prostu na pieczywie czy krakersach.

SKŁADNIKI

  • 20 plasterków szynki - najlepsza będzie konserwowa
  • 20 dag ostrego żółtego sera w kawałku
  • 20 dag twarogu
  • 4-5 łyżek majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz i 1 łyżeczka sosu sojowego do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach, na cienkie wiórki
  • Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać do niego starty żółty ser, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majonez. Wymieszać na pastę. Doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem do smaku.
  • Tak przygotowaną pastę nakładać na plasterek szynki i zwijać wędlinę w rulon. Można spiąć wykałaczką. Te roladki doskonale smakują z kleksem z borówek lub żurawiny.
Zdaniem eksperta: Czy alkohol tuczy?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej