Roladki z cukinii z ziołowym dipem
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Spotkania rodzinne to uroczyste przyjęcia domowe, mniej lub bardziej formalne imprezy w ogrodzie i grille, wypady w plener z dziećmi. Na wszystkie te okazje potrzebne są pomysłowe i kolorowe przekąski. Błyskawicznie z grilla zrobicie Roladki z cukinii, a jeśli jeszcze podacie je z dipem zapewnią pełnię rozkoszy podniebieniom.
SKŁADNIKI
- 2 cukinie
- 2 łyżki oliwy
- kostka tofu
- sok z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- po 1/3 szklanki świeżej bazylii, oregano i mięty
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
- ogórek
- czerwona papryka
- garść rukoli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Od cukinii odkrój końcówki i pokrój je wzdłuż w równe plastry grubości 1/2 cm. Posmaruj pędzlem łyżką oliwy z obu stron, a następnie grilluj po 3-4 minuty z każdej strony, aż zmiękną i staną się elastyczne. Zdejmij je z grilla i odłóż do schłodzenia.
- Przygotuj farsz: pokrusz tofu do wysokiego naczynia blendera, dodaj sok z cytryny, sól, zioła, czosnek, łyżkę oliwy oraz płatki i zblenduj.
- Pokrój w słupki paprykę i ogórka. Wystudzone plastry cukinii posmaruj pastą, ułóż na nich kawałki ogórka, papryki i listki rukoli, a następnie zwiń roladki.
- Więcej przepisów na małe co nieco znajdziesz w książce „Coś na ząb”, która jest dostępna w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby