Roladki z bakłażana i cukinii z pikantnym puree paprykowym - pyszna przekąska z grillowanych warzyw

2021-03-29
Roladki z bakłażana i cukinii z pikantnym puree paprykowym
Autor: Shutterstock Roladki z bakłażana i cukinii doskonała letnia przekąska
łatwy
35 min
4

Roladki z grillowanego bakłażana i cukinii z ostrym puree paprykowym to ciekawa samodzielna przystawka lub dodatek do grillowanego mięsa. Jeżeli dla kogoś sama grillowana cukinia lub bakłażan są zbyt mdłe w smaku - doceni ich połączenie z lekko pikantnym sosem z papryki oraz serem gorgonzola.

 

Polecamy również inne imprezowe przekąski: Suszone śliwki w boczkuCamembert z ziołami z orzechami oraz Przekąski z szynką i korniszonami

SKŁADNIKI

  • 1 duży bakłażan
  • 1 mniejsza cukinia
  • 1 duża papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera gorgonzola
  • 1/2 papryczki chilli czerwonej
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergin
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie warzywa myjemy. Bakłażana kroimy na pół wzdłuż odcinając obie końcówki, a następnie w podłużne plastry (możemy pomóc sobie obieraczką do warzyw - plasterki wówczas będą równej grubości). 
  • Odcinamy oba końce cukinii. Kroimy na pół wzdłuż i na płaskie paski.
  • Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych.
  • Wszystkie warzywa układamy na polanej oliwą z oliwek extra vergin patelni grillowej. Warzywa grillujemy do momentu uzyskania charakterystycznych dla grillowania pasów.
  • Paprykę umieszczamy w foliowym woreczku, żeby aby łatwiej zdjąć skórę (na 15 minut). Po tym czasie obieramy ją ze skórki.
  • Roladki: Na każdy plaster bakłażana kładziemy plaster cukinii, pokrojony w słupki ser gorgonzola. Delikatnie zwijamy i układamy na półmisku na sztorc. Można je spiąć wykałaczką, gdyby się rozpadały.
  • Puree paprykowe: W blenderze miksujemy obraną ze skóry paprykę, ząbek czosnku i połowę papryczki chilli. Dodajemy oliwę z oliwek extra vergine, sól, pieprz, sok z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy. Roladki układamy na talerzu, przybieramy puree paprykowym.
Redakcja
więcej