Roladki z bakłażana i cukinii z pikantnym puree paprykowym - pyszna przekąska z grillowanych warzyw
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Roladki z grillowanego bakłażana i cukinii z ostrym puree paprykowym to ciekawa samodzielna przystawka lub dodatek do grillowanego mięsa. Jeżeli dla kogoś sama grillowana cukinia lub bakłażan są zbyt mdłe w smaku - doceni ich połączenie z lekko pikantnym sosem z papryki oraz serem gorgonzola.
Polecamy również inne imprezowe przekąski: Suszone śliwki w boczku, Camembert z ziołami z orzechami oraz Przekąski z szynką i korniszonami
SKŁADNIKI
- 1 duży bakłażan
- 1 mniejsza cukinia
- 1 duża papryka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera gorgonzola
- 1/2 papryczki chilli czerwonej
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergin
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie warzywa myjemy. Bakłażana kroimy na pół wzdłuż odcinając obie końcówki, a następnie w podłużne plastry (możemy pomóc sobie obieraczką do warzyw - plasterki wówczas będą równej grubości).
- Odcinamy oba końce cukinii. Kroimy na pół wzdłuż i na płaskie paski.
- Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych.
- Wszystkie warzywa układamy na polanej oliwą z oliwek extra vergin patelni grillowej. Warzywa grillujemy do momentu uzyskania charakterystycznych dla grillowania pasów.
- Paprykę umieszczamy w foliowym woreczku, żeby aby łatwiej zdjąć skórę (na 15 minut). Po tym czasie obieramy ją ze skórki.
- Roladki: Na każdy plaster bakłażana kładziemy plaster cukinii, pokrojony w słupki ser gorgonzola. Delikatnie zwijamy i układamy na półmisku na sztorc. Można je spiąć wykałaczką, gdyby się rozpadały.
- Puree paprykowe: W blenderze miksujemy obraną ze skóry paprykę, ząbek czosnku i połowę papryczki chilli. Dodajemy oliwę z oliwek extra vergine, sól, pieprz, sok z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy. Roladki układamy na talerzu, przybieramy puree paprykowym.