Roladki tatarskie. Błyskawiczna i lekka przekąska, którą oczarujesz gości

roladki tatarskie
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Roladki tatarskie mają same zalety. Są efektowne, pyszne oraz łatwe i szybkie do zrobienia. To dobry pomysł na przekąskę na imprezę. Goście będą nimi zachwyceni. Roladki z szynki sprawdzą się też na kolację. Sprawdźcie, jak zrobić roladki wypełnione pysznym farszem.

Jak zrobić roladki tatarskie?

Przyrządzenie tej pysznej i efektownej przekąski zaczyna się od pokrojenia warzyw – ogórków konserwowych, marynowanych pieczarek i cebuli. Dodaje się do nich posiekany koperek oraz obłędny sos. Robi się go z jogurtu greckiego z dodatkiem majonezu, ostrej musztardy oraz przypraw. Warzywa miesza się z sosem, nakłada na plastry szynki, zwija w roladkę i zawiązuje szczypiorkiem. Tak przygotowaną przekąskę można wcinać od razu lub schłodzić w lodówce, aby smaki dobrze się przegryzły.

Przepis na roladki tatarskie

  • Przepis na roladki z pysznym warzywnym farszem jest prosty i składa się z kilku kroków.
  • To szybki przepis na super przekąskę, która będzie smakować zawsze i każdemu.
  • Na liście składników są niedrogie i łatwo dostępne produkty.
  • Do roladek można użyć różnych gatunków szynki, na przykład konserwowej.
  • Osoby, które nie jedzą wieprzowiny, mogą użyć szynki z indyka lub kurczaka.
  • Do sosu najlepiej dodać ostrą musztardę jak sarepska lub Dijon.
  • Gotowe roladki można przekłuć wykałaczkami lub związać szczypiorkiem.

Kiedy podawać roladki tatarskie?

Roladki tatarskie to uniwersalna przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję. Można przyrządzić je na domową imprezę lub podać jako przystawkę na kolacji z przyjaciółmi. Roladki to dobry pomysł na pyszną i oryginalną kolację. Przepis warto zapisać i skorzystać z niego, przygotowując dania na Święta Wielkanocne.

SKŁADNIKI

  • 10 plastrów szynki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 6 marynowanych pieczarek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marynowane pieczarki i ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Cebulę posiekać. Przełożyć do miski i wymieszać.
  • Jogurt grecki wymieszać z majonezem, musztardą i chrzanem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
  • Do warzyw dodać posiekany koperek i wlać sos. Wymieszać.
  • Plastry szynki ułożyć na desce. Na środek każdego plastra nakładać porcje farszu, zwijać w rulonik i związać szczypiorkiem. Wstawić do lodówki na 15 minut.
  • Podawać jako przekąskę.
W formie 24: wzmacniające przekąski
Anna Szulc-Górska
więcej