Marynuję i wkładam do rękawa. Tak przyrządzony filet z indyka jest soczysty i smakuje każdemu

filet z indyka pieczony w rękawie
Autor: Shutterstock Filet z indyka zacznij piec tylko tak. Miękkie i soczyste mięso sprawdzi się nie tylko na obiad.
łatwy
15 min
6

Dieta bezglutenowa

Filet z indyka to mięso, które warto jeść częściej. Jest niskokaloryczne i zawiera białko oraz sporo minerałów. Można przyrządzić z niego mnóstwo pysznych i zdrowych potraw. Najlepszym przykładem jest ten przepis. Filet z indyka pieczony w rękawie jest pyszny i soczysty. Smakuje na i na ciepło, i na zimno. Poznajcie łatwy przepis na filet z indyka w rękawie z piekarnika.

Jak zamarynować filet z indyka do pieczenia?

Filet z indyka to smaczne mięso. W tym przepisie jego smak podkręca mieszanka przypraw, które idealnie się ze sobą komponują. Marynatę do indyka przyrządza się na bazie oliwy z oliwek. Dodaje się do niej aromatyczny majeranek, słodką paprykę i czosnek granulowany oraz sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Taką marynatą naciera się filet z indyka i odstawia, aby mięso przeszło przyprawami.

Jak upiec filet z indyka w rękawie?

Przepis na pyszny i soczysty filet z indyka pieczony w rękawie jest bardzo łatwy. Z przygotowaniem tego dania poradzi sobie każdy bez względu na umiejętności kulinarne. To świetna lekcja dla osób, które dopiero uczą się gotować w domu. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że obłędny efekt smakowy uzyskuje się przy wykorzystaniu minimalnej liczby składników. Wszystkie produkty są łatwo dostępne przez cały rok.

Jak więc upiec pierś indyka, żeby była soczysta i miękka? Należy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie, a danie wyjdzie na medal.

  • 1. krok – przygotowanie marynaty do filetu z indyka
  • 2. krok – zamarynowanie piersi indyka i schłodzenie w lodówce przez godzinę
  • 3. krok – przełożenie mięsa do rękawa i ułożenie w formie
  • 4. krok – upieczenie filetu z indyka w rękawie w piekarniku

Jak długo piec filet z indyka w rękawie?

Pierś indyka przyrządzona według tego prostego przepisu to zachwycające danie. Świetnie smakuje na ciepło, ale równie dobre jest po ostygnięciu. Można więc serwować je na obiad lub podawać jako wędlinę. Ile piec indyka w rękawie w piekarniku? W tym przepisie mięso indyka pieczone w rękawie należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi 50 minut. Po wyjęciu należy ostrożnie rozciąć rękaw i odstawić filet z indyka na kilka minut, a następnie pokroić na porcje.

SKŁADNIKI

  • 1 kg filetu z indyka
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przelać oliwę z oliwek i wymieszać z majerankiem, papryką, czosnkiem, solą i pieprzem.
  • Filet z indyka włożyć do marynaty i dokładnie natrzeć mięso. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • Indyka wraz z marynatą przełożyć do rękawa. Dodać masło i mocną związać końce. Ułożyć w formie do zapiekania.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 50 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i ostrożnie rozciąć rękaw. Odstawić na kilka minut, a następnie pokroić na porcje.
  • Podawać na ciepło na obiad lub po ostygnięciu jako domową wędlinę.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej