Rolada szpinakowa - sprawdzony przepis
2021-03-29
22:17
Roladę szpinakową warto przygotować jako przystawkę na przyjęcie. Jej wykonanie wcale nie jest trudne, a danie jest efektowne i smaczne. Zobacz, jak przygotować roladę ze szpinaku krok po koku.
i
średni
30 min
4
Rolada szpinakowa to interesujący pomysł na obiad, nawet dla dzieci, które często za szpinakiem nie przepadają. Jednak wygląd dania, ale również smak zachęcą każdego. Warto pamiętać o leczniczych wartościach szpinaku. Jego liście mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Jest to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy, których w szpinaku jest pod dostatkiem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 30 dag mrożonego szpinaku
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki krupczatki
- 2 łyżki mleka
- łyżka masła
- 50 dag ugotowanych ziemniaków
- 20 dag białego sera
- cebula
- sól
- pieprz
- olej
- ewentualnie paczka łososia w plastrach
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozpocznij od przygotowania ciasta. Na początku ubij białka na sztywną pianę.
- Następnie mąkę wymieszaj z mlekiem, solą oraz żółtkami.
- Dodaj te składniki do rozmrożonego i odsączonego z wody szpinaku.
- Masę delikatnie połącz z ubitymi białkami.
- Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką dużą formę wylej szpinakowe ciasto i wstaw do gorącego piekarnika na 20 min.
- W tym czasie przygotuj nadzienie. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na oleju.
- Następnie dodaj ją do utłuczonych i wymieszanych z serem, ziemniaków. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Po wyjęciu ciasta z piekarnika posmaruj je nadzieniem i zawiń póki jest ciepłe.
- Następnie całość podgrzej lub podpiecz na patelni grillowej.