Rolada szpinakowa - sprawdzony przepis
2021-03-29
średni
30 min
4
Roladę szpinakową warto przygotować jako przystawkę na przyjęcie. Jej wykonanie wcale nie jest trudne, a danie jest efektowne i smaczne. Zobacz, jak przygotować roladę ze szpinaku krok po koku.
Rolada szpinakowa to interesujący pomysł na obiad, nawet dla dzieci, które często za szpinakiem nie przepadają. Jednak wygląd dania, ale również smak zachęcą każdego. Warto pamiętać o leczniczych wartościach szpinaku. Jego liście mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Jest to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy, których w szpinaku jest pod dostatkiem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 30 dag mrożonego szpinaku
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki krupczatki
- 2 łyżki mleka
- łyżka masła
- 50 dag ugotowanych ziemniaków
- 20 dag białego sera
- cebula
- sól
- pieprz
- olej
- ewentualnie paczka łososia w plastrach
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozpocznij od przygotowania ciasta. Na początku ubij białka na sztywną pianę.
- Następnie mąkę wymieszaj z mlekiem, solą oraz żółtkami.
- Dodaj te składniki do rozmrożonego i odsączonego z wody szpinaku.
- Masę delikatnie połącz z ubitymi białkami.
- Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką dużą formę wylej szpinakowe ciasto i wstaw do gorącego piekarnika na 20 min.
- W tym czasie przygotuj nadzienie. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na oleju.
- Następnie dodaj ją do utłuczonych i wymieszanych z serem, ziemniaków. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Po wyjęciu ciasta z piekarnika posmaruj je nadzieniem i zawiń póki jest ciepłe.
- Następnie całość podgrzej lub podpiecz na patelni grillowej.