Rolada szpinakowa - sprawdzony przepis

2021-03-29 22:17

Roladę szpinakową warto przygotować jako przystawkę na przyjęcie. Jej wykonanie wcale nie jest trudne, a danie jest efektowne i smaczne. Zobacz, jak przygotować roladę ze szpinaku krok po koku.

Rolada szpinakowa, rolada ze szpinaku z serem, rolada ze szpinakiem

i

Autor: Shutterstock Rolada szpinakowa to efektowna przekąska, idealna na przyjęcie
średni
30 min
4

Rolada szpinakowa to interesujący pomysł na obiad, nawet dla dzieci, które często za szpinakiem nie przepadają. Jednak wygląd dania, ale również smak zachęcą każdego. Warto pamiętać o leczniczych wartościach szpinaku. Jego liście mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Jest to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy, których w szpinaku jest pod dostatkiem.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 30 dag mrożonego szpinaku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 2 łyżki mleka
  • łyżka masła
  • 50 dag ugotowanych ziemniaków
  • 20 dag białego sera
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • ewentualnie paczka łososia w plastrach

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozpocznij od przygotowania ciasta. Na początku ubij białka na sztywną pianę.
  • Następnie mąkę wymieszaj z mlekiem, solą oraz żółtkami.
  • Dodaj te składniki do rozmrożonego i odsączonego z wody szpinaku.
  • Masę delikatnie połącz z ubitymi białkami.
  • Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką dużą formę wylej szpinakowe ciasto i wstaw do gorącego piekarnika na 20 min.
  • W tym czasie przygotuj nadzienie. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na oleju.
  • Następnie dodaj ją do utłuczonych i wymieszanych z serem, ziemniaków. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Po wyjęciu ciasta z piekarnika posmaruj je nadzieniem i zawiń póki jest ciepłe.
  • Następnie całość podgrzej lub podpiecz na patelni grillowej.
Wero